Hoe duur is water: alles over kosten water, prijs water en waterbesparing

hoe duur is water

Inhoudsopgave

Water is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en we staan er vaak niet bij stil hoeveel water we eigenlijk verbruiken. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van water? En hoe kun je geld besparen op je waterrekening?

In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen. We behandelen onder andere de prijs van water per liter en hoe je de waterkosten kunt berekenen. Daarnaast geven we handige tips om bewuster om te gaan met water en je waterverbruik te verminderen.

Belangrijkste Punten:

 • Water is onmisbaar in ons dagelijks leven, maar het is belangrijk om bewust om te gaan met ons waterverbruik
 • De waterprijs per liter kan per waterbedrijf verschillen en het is belangrijk om inzicht te hebben in de kosten op je waterfactuur
 • Met behulp van handige tips kun je geld besparen op je waterrekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld
 • Door bewust te zijn van ons waterverbruik kunnen we bijdragen aan een beter milieu en een gezondere planeet
 • Het is belangrijk om ons waterverbruik te verminderen en bewust te kiezen voor waterbesparende maatregelen in het dagelijks leven

Waterprijs per liter

De prijs per liter water kan verschillen afhankelijk van het waterbedrijf waar je bij aangesloten bent. Het is belangrijk om te weten hoe de waterprijs per liter wordt berekend en welke kosten in rekening worden gebracht op je waterfactuur.

Bij de meeste waterbedrijven wordt de waterprijs per kubieke meter berekend. Een kubieke meter is gelijk aan 1000 liter water. De prijs per kubieke meter kan variëren tussen de €1,00 en €2,50 exclusief btw.

Naast de kosten voor het verbruik van water worden er ook vastrecht kosten in rekening gebracht. Dit zijn de kosten voor het onderhouden van het waterleidingnet en het garanderen van de beschikbaarheid van water. De kosten voor vastrecht kunnen tussen de €100 en €200 per jaar bedragen.

Wat staat er op de waterfactuur?

Op de waterfactuur worden de kosten voor waterverbruik en vastrecht apart weergegeven. Daarnaast kunnen er nog bijkomende kosten in rekening worden gebracht, zoals kosten voor het aansluiten op het waterleidingnet of kosten voor het plaatsen van een watermeter.

Op de waterfactuur worden de volgende gegevens vermeld:

 • Je verbruik in kubieke meters
 • De prijs per kubieke meter, exclusief en inclusief btw
 • De kosten voor vastrecht
 • Eventuele bijkomende kosten
 • Het totaalbedrag dat je dient te betalen

Zorg ervoor dat je je waterfactuur goed controleert en vergelijkt met voorgaande facturen om te zien of er sprake is van onverwachte kosten. Zo ben je goed op de hoogte van de waterprijs per liter en voorkom je onnodige kosten.

Waterkosten berekenen

Wil je weten hoeveel je maandelijks betaalt voor water? Dan kun je jouw waterkosten berekenen. Hiervoor heb je jouw waterrekening en een paar simpele tools nodig. Volg de stappen hieronder om jouw waterkosten te berekenen.

Stap 1: Bereken je waterverbruik

Het eerste wat je moet doen is je waterverbruik berekenen. Dit kun je terugvinden op je waterrekening. Hierop staat vermeld hoeveel kubieke meter water je hebt verbruikt. Heb je geen idee hoeveel kubieke meter water je per jaar verbruikt?

“Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 50 kubieke meter water per jaar.”

Als je weet hoeveel kubieke meter water je hebt verbruikt, dan kun je deze vermenigvuldigen met de prijs per kubieke meter. Deze prijs staat vermeld op je waterrekening. Zo krijg je de totale kosten voor waterverbruik.

Stap 2: Bereken de vaste kosten

Naast de kosten voor waterverbruik betaal je ook vaste kosten. Dit zijn kosten voor het onderhoud van het waterleidingnetwerk en de watermeter. De hoogte van deze vaste kosten verschilt per waterleverancier en staat vermeld op je waterrekening.

Om de totale waterkosten te berekenen, tel je de kosten voor waterverbruik en de vaste kosten bij elkaar op. Zo krijg je een goed beeld van de totale waterkosten per jaar.

Tips om waterkosten te besparen

Wil je jouw waterkosten verlagen? Dan zijn er verschillende manieren om water te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld korter douchen, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen en de tuin besproeien met regenwater in plaats van kraanwater. Hierdoor verbruik je minder water en dalen je maandelijkse waterkosten.

waterkosten berekenen

Door bewust om te gaan met water, kun je flink wat geld besparen op je waterrekening. Benieuwd naar meer tips? Lees dan ons artikel over waterbesparing.

Waterprijzen in Nederland

Bij het bepalen van de waterprijzen in Nederland zijn verschillende factoren van invloed. Elke waterbedrijf hanteert eigen tarieven, waarbij rekening wordt gehouden met onder andere de productiekosten van drinkwater, het onderhoud van het leidingnetwerk en de kosten voor riolering en afvalwaterzuivering.

De gemiddelde waterprijs in Nederland ligt tussen de €1,25 en €1,50 per m3. Dit komt neer op een gemiddelde waterrekening van €200 tot €250 per jaar voor een driepersoonshuishouden met een verbruik van 120 m3 per jaar.

Echter, de daadwerkelijke waterprijzen en tarieven kunnen sterk verschillen per waterbedrijf, regio en verbruik. Zo betaalt een huishouden in Groningen gemiddeld €2,04 per m3 terwijl een huishouden in Limburg slechts €0,83 per m3 betaalt. Een groot verschil dus!

waterprijzen in Nederland

De tabel hierboven toont de waterprijzen per m3 van een aantal grote waterbedrijven in Nederland. Zoals je ziet, zijn de tarieven van Vitens het hoogst, terwijl Brabant Water het laagst is. Het is belangrijk om te weten dat de totale waterrekening niet alleen afhankelijk is van de waterprijs per m3, maar ook van het totale verbruik.

Er bestaan verschillende manieren om te besparen op je waterrekening. Zo kun je investeren in waterbesparende apparaten en bewuster omgaan met het gebruik van water. Wil je meer weten over waterbesparing? Lees dan snel verder naar de volgende sectie!

Tips voor waterbesparing

Wil je graag geld besparen op je waterrekening en tegelijkertijd bijdragen aan het milieu? Hier zijn enkele handige tips om water te besparen in je dagelijks leven:

 • Repareer lekkende kranen en toiletten meteen. Een lekkende kraan kan tot wel 20 liter water per dag verspillen!
 • Douche in plaats van een bad te nemen. Een bad gebruikt gemiddeld drie keer zoveel water als een douche.
 • Installeer een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je tot wel 40% op je waterverbruik tijdens het douchen.
 • Was je auto met een emmer water en een spons in plaats van een tuinslang. Dit kan tot wel 500 liter water besparen.
 • Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang om je planten water te geven. Hiermee voorkom je verspilling en zorg je ervoor dat het water direct bij de wortels terecht komt.
 • Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn. Hiermee bespaar je niet alleen water, maar ook energie.
 • Vang regenwater op in een regenton. Dit water kun je gebruiken om je planten water te geven in plaats van drinkwater te verspillen.

waterbesparing

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je water kunt besparen. Door bewust om te gaan met water, kun je niet alleen geld besparen, maar ook het milieu minder belasten. Let op je waterverbruik en zoek naar manieren om water te besparen in je dagelijks leven.

Waterbesparing in het dagelijks leven

Wil je graag bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd besparen op je waterrekening? Dan is waterbesparing een goede stap. Er zijn diverse manieren om water te besparen in het dagelijks leven. We geven je hieronder enkele praktische voorbeelden en suggesties.

Tips voor het besparen van water in huis

In huis kun je op verschillende manieren water besparen. Een belangrijke tip is om kranen dicht te draaien als je even geen water nodig hebt tijdens het tandenpoetsen, scheren of afwassen. Daarnaast kun je overwegen om een waterbesparende douchekop of toilet te installeren. Ook kun je de wasmachine en vaatwasser pas aanzetten als ze vol zijn.

Waterbesparing in de tuin

Heb je een tuin? Dan kun je ook hier water besparen. Kies bijvoorbeeld voor planten en bloemen die goed gedijen in ons klimaat en weinig water nodig hebben. Daarnaast kun je regenwater opvangen en hergebruiken voor het bewateren van je tuin in plaats van kraanwater te gebruiken.

Waterbesparing tijdens het gebruik van apparaten

Bij het gebruik van apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en waterkoker kun je ook water besparen. Zet de wasmachine en vaatwasser pas aan als ze vol zijn en kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt in de waterkoker. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie.

Door bewust om te gaan met water en te kiezen voor waterbesparende maatregelen in het dagelijks leven kun je flink besparen op je waterverbruik en -kosten. Bovendien draag je bij aan een duurzamere wereld.

FAQ

Hoe duur is water in Nederland?

De kosten van water in Nederland variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de regio en het waterbedrijf. De exacte prijs per liter kan dus verschillen.

Hoe wordt de waterprijs per liter berekend?

De waterprijs per liter wordt berekend op basis van verschillende kosten, zoals productiekosten, distributiekosten en belastingen. Elk waterbedrijf hanteert zijn eigen tarieven.

Hoe kan ik mijn waterkosten berekenen?

Om je waterkosten te berekenen, kun je je waterverbruik bijhouden en vermenigvuldigen met de prijs per liter water. Deze informatie kun je vinden op je waterfactuur.

Wat zijn de gemiddelde waterprijzen in Nederland?

De gemiddelde waterprijzen in Nederland variëren, maar liggen over het algemeen tussen de €1,50 en €2,50 per kubieke meter water.

Hoe kan ik water besparen?

Er zijn verschillende manieren om water te besparen, zoals het installeren van waterbesparende apparaten, korter douchen en bewust omgaan met water tijdens het koken en schoonmaken.

Welke maatregelen kan ik nemen om water te besparen in huis, tuin en tijdens het gebruik van apparaten?

Je kunt water besparen door bijvoorbeeld regenwater op te vangen voor het besproeien van de tuin, lekkende kranen te repareren, en efficiënte wasmachines en vaatwassers te gebruiken.

deel dit artikel op je socials
juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031