Hoeveel kuub water per jaar

hoeveel kuub water per jaar

Inhoudsopgave

Bent u benieuwd naar hoeveel water een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar verbruikt? In deze sectie gaan we dieper in op het waterverbruik per jaar en geven we enkele handige tips om uw waterconsumptie te verminderen.

Volgens recente statistieken verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 119 kuub water per jaar. Dit omvat zowel het waterverbruik in huis als in de tuin. Het grootste deel van het water wordt gebruikt voor douches en baden, gevolgd door het doorspoelen van het toilet en het doen van de was.

Hoewel deze cijfers misschien hoog lijken, zijn er veel manieren om uw waterverbruik te verminderen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Door bewust om te gaan met water in uw dagelijks leven, kunt u niet alleen besparen op uw waterrekening, maar ook bijdragen aan het behoud van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 119 kuub water per jaar
 • Water wordt voornamelijk gebruikt voor douches, baden, het doorspoelen van het toilet en het doen van de was
 • Er zijn veel eenvoudige manieren om uw waterverbruik te verminderen en bij te dragen aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen

Gemiddeld waterverbruik per jaar in Nederland

Voordat we dieper ingaan op enkele feiten en cijfers over het watergebruik in Nederland, laten we eerst eens kijken naar het gemiddelde waterverbruik per jaar. Volgens gegevens van het Nederlands Waterkenniscentrum (Waternet) verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 110 kubieke meter (m3) water per jaar.

Dit kan per huishouden verschillen, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het huishouden, het type woning en het gedrag van de bewoners. Zo hebben alleenstaanden over het algemeen een lager waterverbruik dan gezinnen, en verbruiken mensen in vrijstaande woningen meestal meer water dan mensen in appartementen.

Als we verder kijken naar de watergebruik statistieken, zien we dat ongeveer 70% van het waterverbruik in Nederland wordt gebruikt voor huishoudelijke doeleinden, zoals douchen, gebruik van het toilet en het wassen van kleding. De overige 30% wordt gebruikt door de industrie en de agrarische sector.

Waterverbruik per persoon per dag

Om een beter idee te krijgen van het waterverbruik in Nederland, kunnen we kijken naar het waterverbruik per persoon per dag. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het dagelijkse waterverbruik per persoon in Nederland ongeveer 119 liter.

Dit waterverbruik is samengesteld uit 63% huishoudelijk gebruik, 20% industrieel gebruik en 17% agrarisch gebruik. Ter referentie: dit komt overeen met ongeveer 60 emmers water per persoon per dag!

Zoals te zien is in de bovenstaande afbeelding, verbruiken Nederlanders over het algemeen minder water per persoon per dag dan landen zoals de Verenigde Staten en Australië, maar meer dan landen zoals Spanje en Griekenland.

Als we naar de totale jaarlijkse waterconsumptie kijken, is het belangrijk om te onthouden dat elke kleine verandering in ons dagelijks watergebruik kan bijdragen aan een duurzamer gebruik van water en het behoud van ons milieu.

Tips om waterverbruik te verminderen

Water is een kostbaar goed en het is belangrijk om er verstandig mee om te gaan. Hier zijn enkele eenvoudige waterbesparingstips en waterbesparende maatregelen die u kunt nemen om uw waterverbruik te verminderen:

 1. Repareer lekkende kranen of toiletten. Een kleine lekkage kan al snel leiden tot veel waterverlies, dus zorg ervoor dat u eventuele lekkages snel oplost.
 2. Gebruik een douchetimer. Door uw douchetijd te beperken tot vijf minuten, kunt u veel water besparen.
 3. Vervang uw oude toilet. Moderne toiletten zijn veel zuiniger dan oudere modellen en kunnen u veel geld besparen op uw waterrekening.
 4. Gebruik een afwasmachine. Een afwasmachine gebruikt minder water dan het met de hand afwassen van uw vaat.
 5. Vang regenwater op. U kunt regenwater opvangen en gebruiken om uw planten water te geven in plaats van kraanwater te gebruiken.
 6. Installeer een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop kan u helpen om water te besparen tijdens het douchen.
 7. Gebruik een gieter om planten water te geven. Het is efficiënter om een gieter te gebruiken om uw planten water te geven dan een slang, omdat u minder water verspilt.

Met deze eenvoudige waterbesparende maatregelen kunt u uw waterverbruik verminderen en geld besparen op uw waterrekening. Bovendien draagt u bij aan het behoud van deze waardevolle natuurlijke hulpbron.

waterbesparingstips

Het belang van bewust watergebruik

Het verminderen van uw waterverbruik heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op uw portemonnee. Door bewust om te gaan met water, kunt u geld besparen op uw waterrekening, en daarbij draagt u bij aan het behoud van onze watervoorraden.

“In 2018 gebruikte een gemiddeld huishouden in Nederland 100 kuub water per jaar. Dit is gelijk aan 100.000 liter water.”

Dit is een aanzienlijke hoeveelheid water, en het is belangrijk om ons bewust te zijn van onze waterconsumptie en manieren te vinden om deze te verminderen. Er zijn verschillende waterbesparende maatregelen die u kunt nemen, zoals het installeren van een waterbesparende douchekop of het hergebruiken van regenwater voor het besproeien van uw tuin.

Waterbesparende maatregelen

Er zijn talloze waterbesparende maatregelen die u kunt nemen in en rondom uw huis om uw waterverbruik te verminderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Installeer waterbesparende apparaten zoals een spaardouchekop of toilet met een kleine spoelknop
 • Repareer lekkende kranen en toiletten zo snel mogelijk
 • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen of scheren
 • Gebruik een emmer om de auto te wassen in plaats van een tuinslang
 • Gebruik regenwater voor het besproeien van uw tuin

Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kunt u uw waterverbruik aanzienlijk verminderen.

waterbesparingstips

Het is belangrijk om bewust te zijn van ons watergebruik en manieren te vinden om deze te verminderen. Met bovenstaande tips en maatregelen kunt u een significant verschil maken in uw jaarlijkse waterverbruik.

Conclusie

Het jaarlijks waterverbruik in Nederland blijft hoog, maar er zijn duidelijke mogelijkheden om dit te verminderen. Uit watergebruik statistieken blijkt dat huishoudens verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de totale waterconsumptie.

Het belang van bewust watergebruik

Het verminderen van uw waterverbruik is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Door bewust om te gaan met water kunt u flink besparen op uw waterrekening. Zo kunt u bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop installeren of uw toilet doorspoelen met regenwater.

Enkele eenvoudige stappen

Door enkele eenvoudige stappen te nemen, kunt u uw jaarlijks waterverbruik aanzienlijk verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen of korter douchen. Ook het opvangen van regenwater kan een groot verschil maken in uw waterverbruik.

Kortom, door bewust om te gaan met water en enkele eenvoudige stappen te nemen, kunt u bijdragen aan een duurzamere toekomst en flink besparen op uw waterrekening.

FAQ

Hoeveel kuub water verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar?

Het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt ongeveer 47 kuub water per jaar.

Wat zijn enkele factoren die het waterverbruik beïnvloeden?

Enkele factoren die het waterverbruik kunnen beïnvloeden zijn het aantal personen in het huishouden, het type woning en het watergebruiksgedrag.

Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen in de keuken?

Enkele tips om water te besparen in de keuken zijn het gebruik van een vaatwasser met een efficiënt waterverbruik, het hergebruiken van water bij het afspoelen van groenten en het installeren van een waterbesparende kraan.

Wat zijn de voordelen van bewust watergebruik?

Bewust watergebruik heeft zowel positieve effecten op het milieu als uw portemonnee. Door water te besparen, helpt u de natuurlijke bronnen te behouden en verlaagt u uw waterrekening.

Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen in de tuin?

Enkele tips om water te besparen in de tuin zijn het gebruik van regenwater voor het besproeien van planten, het plaatsen van mulch rond planten om vocht vast te houden en het kiezen van planten die droogtebestendig zijn.

deel dit artikel op je socials
april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930