Hoeveel liter water gebruiken we gemiddeld tijdens het douchen?

hoeveel liter water douchen

Inhoudsopgave

Heb jij je ooit afgevraagd hoeveel water je eigenlijk verbruikt tijdens het douchen? Het blijkt dat het gemiddelde waterverbruik van een douchebeurt tussen de 50 en 75 liter ligt. Dit lijkt misschien niet veel, maar als we bedenken dat we waarschijnlijk elke dag douchen, kan dit op jaarbasis oplopen tot duizenden liters water per persoon!

Als we ons bewust worden van ons waterverbruik tijdens het douchen, kunnen we stappen ondernemen om ons verbruik te verminderen en ons steentje bijdragen aan het behoud van ons milieu.

Een van de manieren om ons waterverbruik te verminderen tijdens het douchen is door het nemen van kortere douches. Hoe korter de douchebeurt, hoe minder water er wordt verbruikt. Ook kunnen we waterbesparende douchekoppen gebruiken om ons waterverbruik te verminderen.

Belangrijkste Punten:

 • Gemiddeld waterverbruik tijdens douchen ligt tussen de 50 en 75 liter
 • Bewustzijn van ons waterverbruik tijdens het douchen kan ons helpen om ons verbruik te verminderen en het milieu te sparen
 • Kortere douches en het gebruik van waterbesparende douchekoppen zijn manieren om ons waterverbruik te verminderen

Waterbesparing tijdens het douchen

Douchen is een dagelijks ritueel voor velen van ons, maar daarmee verbruiken we ook veel water. Gelukkig zijn er verschillende manieren om onze douche-ervaring duurzamer te maken en water te besparen. Een van de meest effectieve methoden is het gebruiken van een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen bevatten kleine gaatjes waardoor er minder water uitstroomt, zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. Hierdoor kun je tot wel 50% water besparen tijdens het douchen.

Soort douchekop Gemiddeld verbruik per minuut
Normale douchekop 9 liter
Waterbesparende douchekop 4,5 liter

Een waterbesparende douchekop is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart namelijk niet alleen water, maar ook energie, omdat je minder warm water hoeft te verbruiken. Hierdoor kan de investering in een waterbesparende douchekop zichzelf op termijn terugverdienen.

Een andere manier om water te besparen tijdens het douchen is door te letten op de tijd. Neem bijvoorbeeld een douchetimer die je eraan herinnert om de douche na een bepaalde tijd uit te zetten, zoals vijf minuten. Op deze manier kun je jezelf trainen om korter te douchen en zo water te besparen.

Naast het gebruiken van een waterbesparende douchekop en het letten op de tijd, kun je ook nog andere maatregelen nemen om water te besparen tijdens het douchen. Zo kun je bijvoorbeeld een emmer onder de douche zetten om het water op te vangen dat normaal gesproken de afvoer in stroomt. Dit opgevangen water kun je bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven of om het toilet door te spoelen. Ook kun je proberen de waterdruk te verlagen en minder warm water te gebruiken.

Kortom, er zijn genoeg manieren om water te besparen tijdens het douchen. Door het gebruik van een waterbesparende douchekop, het letten op de tijd en het nemen van andere maatregelen kun je niet alleen je waterverbruik verminderen, maar ook een bijdrage leveren aan een beter milieu.

Tips voor zuinig douchen

Wil je graag bijdragen aan een duurzamere samenleving, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan is zuiniger douchen een goed startpunt. Met de onderstaande tips bespaar je niet alleen water maar ook geld:

 • Zet de kraan uit tijdens het inzepen: Dit lijkt een kleine verandering, maar kan een groot verschil maken in je waterverbruik. Door de kraan uit te zetten tijdens het inzepen, bespaar je al snel enkele liters water.
 • Verkort de douchetijd: Probeer je douchetijd te verkorten naar maximaal vijf minuten. Zo bespaar je niet alleen water, maar ook energie.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop: Een waterbesparende douchekop vermindert het waterverbruik tot wel 50%. Hierdoor bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Bovendien is het gebruik van een waterbesparende douchekop beter voor je portemonnee, omdat je minder water hoeft te verwarmen.
 • Neem een koude douche: In de zomer kan een koude douche erg verfrissend zijn. Daarnaast bespaart het nemen van een koude douche veel energie, omdat er geen water hoeft te worden verwarmd.
 • Maak gebruik van een douchetimer: Met behulp van een douchetimer kun je je douchetijd bijhouden en zo je waterverbruik verminderen.

Door deze tips toe te passen, kun je op een eenvoudige manier bijdragen aan een duurzamere wereld. Bovendien bespaar je hiermee op je water- en energierekening.

waterbesparingstips douche

Milieuvriendelijk douchen

Als je om het milieu geeft, kun je ook in de badkamer een steentje bijdragen. Door milieuvriendelijk te douchen, zorg je ervoor dat er minder water en energie wordt verspild. Hier zijn een paar tips om te douchen op een manier die minder schadelijk is voor het milieu:

 • Gebruik een waterbesparende douchekop: Door het installeren van een waterbesparende douchekop verbruik je minder water tijdens het douchen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing van water en energie.
 • Neem een kortere douche: Hoe langer de douche, hoe meer water en energie er wordt gebruikt. Probeer daarom de douchetijd te verkorten. Hierdoor bespaar je niet alleen water en energie, maar ook tijd.
 • Draai de kraan dicht tijdens het inzepen: Het uitzetten van de kraan tijdens het inzepen kan een aanzienlijke hoeveelheid water besparen. Er wordt namelijk onnodig water verspild als de kraan blijft lopen tijdens het inzepen.
 • Gebruik milieuvriendelijke producten: Gebruik bij voorkeur natuurlijke en biologisch afbreekbare doucheproducten, zodat er geen schadelijke stoffen in het water terechtkomen en het milieu minder belast wordt.

Door deze tips te volgen, kun je jouw ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan een beter milieu. Bovendien kan het zuiniger omgaan met water en energie ook leiden tot besparingen op je energierekening!

Milieuvriendelijk douchen

De voordelen van waterbesparing

Het verminderen van je waterverbruik tijdens het douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door bewust om te gaan met water, kun je flink besparen op je water- en energierekening. Maar dat is niet het enige voordeel van duurzaam douchen.

 • Je helpt mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruikt ongeveer 60 liter water. Door korter te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken, kun je al snel 25 liter water besparen per douchebeurt. Dit komt neer op een besparing van 25 kg CO2 per week!
 • Besparen op waterverbruik draagt bij aan de beschikbaarheid van drinkwater. Door zuinig om te gaan met dit kostbare goed, zorgen we ervoor dat er genoeg water overblijft voor andere doeleinden.
 • Waterbesparing is goed voor de natuur. We verbruiken veel water voor dagelijkse activiteiten zoals douchen, tandenpoetsen en de was doen. Als we dit kunnen verminderen, blijft er meer water over voor ecosystemen zoals meren, rivieren en wetlands.

waterverbruik douchen

Door bewust om te gaan met water en te kiezen voor duurzaam douchen, draag je bij aan een betere wereld. En dat is iets om trots op te zijn!

Investeer in een waterbesparende douchekop

Een van de meest effectieve manieren om water te besparen tijdens het douchen is door te investeren in een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen hebben een speciale technologie waardoor er minder water uit de douche komt, zonder dat je dit merkt tijdens het douchen. Omdat er minder water gebruikt wordt, verbruik je automatisch minder energie om het water te verwarmen, wat zorgt voor een dubbele besparing.

Er zijn verschillende soorten waterbesparende douchekoppen verkrijgbaar, dus het is belangrijk om te kijken naar welke het beste past bij jouw douchebehoefte. Sommige douchekoppen hebben bijvoorbeeld verschillende standen waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel water er uit de douche komt. Andere douchekoppen hebben een speciaal filter waardoor het water zachter aanvoelt en je minder last hebt van kalkaanslag.

Naast het feit dat je met een waterbesparende douchekop veel water en energie kunt besparen, is het ook nog eens een duurzame keuze. Door minder water te verbruiken draag je bij aan het verminderen van de druk op de drinkwatervoorziening en het terugdringen van CO2-uitstoot.

Waar koop je een waterbesparende douchekop?

Je kunt een waterbesparende douchekop kopen bij bijna alle bouw- en doe-het-zelf zaken. Ook online zijn er diverse webshops die deze douchekoppen aanbieden. Let bij het aanschaffen van een waterbesparende douchekop op het label ‘WaterSense’. Dit label garandeert dat de douchekop minimaal 20% water bespaart in vergelijking met een standaard douchekop.

De kosten van een waterbesparende douchekop variëren van €10 tot €50, afhankelijk van het model en de functies. Hoewel dit misschien duurder lijkt dan een standaard douchekop, verdien je dit bedrag binnen een jaar al terug door de besparingen op water- en energiekosten.

Energiezuinig douchen

Douchen is een van de grootste energieverbruikers in huis. Door bewust te zijn van je douchegedrag, kun je niet alleen water, maar ook energie besparen. Zo draag je bij aan een beter milieu én verlaag je je energiekosten.

Gebruik warm water verstandig

Om energie te besparen, kun je het beste kiezen voor een waterbesparende douchekop. Deze vermindert niet alleen je waterverbruik, maar ook de hoeveelheid warm water die je nodig hebt. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je warm water niet onnodig verspilt. Zo kun je de kraan dichtdraaien terwijl je je inzeept of je haar wast. Zo voorkom je dat het warme water ongebruikt wegloopt.

Sluit de douchecabine af

Veel warmte gaat verloren doordat er tijdens het douchen warme lucht uit de cabine wordt gezogen. Dit kun je voorkomen door de douchecabine af te sluiten. Hierdoor blijft de warmte binnen de cabine en hoeft de verwarming minder hard te werken om de ruimte op temperatuur te houden.

Douchen op lagere temperatuur

Door te douchen op een lagere temperatuur, kun je flink besparen op je energieverbruik. Zeker in de zomermaanden is het goed mogelijk om de temperatuur van het douchewater wat lager in te stellen. Hierdoor hoef je minder warm water te gebruiken, wat zorgt voor minder energieverbruik.

Door deze tips toe te passen, kun je zuiniger en milieubewuster douchen. Bovendien verlaag je hiermee je energiekosten, dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met energiezuinig douchen!

FAQ

Hoeveel liter water verbruik ik gemiddeld tijdens het douchen?

Gemiddeld verbruik je ongeveer 8 tot 10 liter water per minuut tijdens het douchen.

Hoe kan ik water besparen tijdens het douchen?

Er zijn verschillende manieren om water te besparen tijdens het douchen, zoals het gebruik van een waterbesparende douchekop en het verkorten van je douchetijd.

Wat zijn handige tips om zuiniger te douchen en mijn waterverbruik te verminderen?

Enkele handige tips zijn: neem een kortere douche, gebruik een timer om je douchetijd bij te houden en zorg ervoor dat je de kraan niet onnodig laat lopen.

Hoe kan ik op een milieuvriendelijke manier douchen?

Je kunt op een milieuvriendelijke manier douchen door bewust om te gaan met je waterverbruik, bijvoorbeeld door het verminderen van je douchetijd en het gebruik van een waterbesparende douchekop.

Wat zijn de voordelen van waterbesparing tijdens het douchen?

Het verminderen van je waterverbruik tijdens het douchen heeft zowel voordelen voor het milieu als voor je portemonnee. Je verkleint je ecologische voetafdruk en bespaart op je water- en energierekening.

Is het de moeite waard om te investeren in een waterbesparende douchekop?

Ja, het is zeker de moeite waard om te investeren in een waterbesparende douchekop. Hiermee kun je tot wel 50% water besparen tijdens het douchen, wat zich op de lange termijn terugbetaalt.

Hoe kan ik ook energie besparen tijdens het douchen?

Om energie te besparen tijdens het douchen, kun je ervoor zorgen dat het water niet te heet is en dat je niet langer doucht dan nodig. Hiermee verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar ook je energierekening.

deel dit artikel op je socials
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031