Hoeveel water douchen: Ontdek hoe je kunt besparen op je waterverbruik

hoeveel water douchen

Inhoudsopgave

Ben jij je bewust van hoeveel water je verbruikt tijdens het douchen? Het is belangrijk om stil te staan bij ons waterverbruik, vooral in tijden van droogte en klimaatverandering. In dit artikel ontdek je hoeveel water het douchen echt kost en hoe je kunt besparen op je waterverbruik. Leer meer over duurzaam en zuinig douchen en ontvang handige tips om water te besparen in de badkamer.

Wist je dat een gemiddelde douchebeurt ongeveer 10 tot 15 minuten duurt en zo’n 80 liter water verbruikt? Dat is een flinke hoeveelheid water, zeker als je bedenkt dat we meerdere keren per week douchen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ons waterverbruik te verminderen en zo ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Belangrijkste Punten:

 • Een gemiddelde douchebeurt verbruikt zo’n 80 liter water.
 • Door te kiezen voor waterbesparende douchekoppen en korter te douchen kun je water besparen.
 • Duurzaam douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
 • Kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen een groot verschil maken voor het verminderen van je waterverbruik.
 • Door milieubewust en energiezuinig te douchen, draag je bij aan een duurzamere wereld.

Waterverbruik bij het douchen

Bij het douchen gebruiken we vaak meer water dan nodig is. Het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag is in Nederland 119 liter, waarvan ongeveer 38 liter wordt gebruikt tijdens het douchen. Dit kan gemakkelijk worden verminderd door bewuster te douchen en te kiezen voor duurzame en waterbesparende oplossingen.

Door te kiezen voor een waterbesparende douchekop kun je tot wel 50% water besparen zonder dat je aan comfort inlevert. Deze douchekoppen hebben vaak een speciale straalregelaar die de waterstroom vermindert zonder de druk te verminderen. Het is ook een goed idee om korter te douchen. De meeste mensen douchen ongeveer 8 minuten, maar door dit te verminderen tot 5 minuten kun je al zo’n 20 liter water besparen per douchebeurt.

Gemiddeld waterverbruik per douchebeurt (liter)
Normale douchekop 10-15
Waterbesparende douchekop 5-8

Een andere manier om water te besparen is door te kiezen voor een douche-wtw- systeem. Dit systeem gebruikt de warmte van het afgevoerde douchewater om het koude water dat naar de boiler gaat voor te verwarmen. Hierdoor hoef je minder lang te wachten tot het water warm is en wordt er minder warm water verspild. Bovendien bespaar je hiermee ook nog eens energie.

Het verminderen van waterverbruik tijdens het douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door te kiezen voor duurzame en zuinige oplossingen kun je eenvoudig besparen op je water- en energierekening.

Tips om water te besparen

Er zijn veel manieren om water te besparen tijdens het douchen. Hieronder vind je enkele handige tips:

 • Korter douchen: Door je douchetijd te verminderen van 10 naar 5 minuten, kun je al veel water besparen. Probeer ook om jezelf niet af te spoelen als je niet onder de straal staat.
 • Waterbesparende douchekop: Door te investeren in een waterbesparende douchekop kan je watergebruik aanzienlijk verminderen. Deze douchekoppen mengen lucht met water, waardoor je dezelfde druk hebt, maar minder water verbruikt.
 • Stop de kraan: Laat de kraan niet lopen als je je tanden poetst of je gezicht wast. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar het kan een groot verschil maken in je watergebruik.
 • Plaats een douchetimer: Door het plaatsen van een douchetimer word je herinnerd aan de tijd en kan je je douchetijd beperken.

Door deze tips in praktijk te brengen, kan je niet alleen water besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

De voordelen van waterbesparende douchekoppen

Waterbesparende douchekoppen zijn de perfecte oplossing voor wie duurzaam en zuinig wil douchen. Deze speciale douchekoppen hebben een lager waterverbruik dan traditionele douchekoppen en helpen je om water te besparen zonder in te leveren op comfort.

Met een waterbesparende douchekop kun je tot wel 50% water besparen per douchebeurt, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart namelijk niet alleen op je waterrekening, maar ook op je energieverbruik omdat je minder warm water hoeft te gebruiken.

Waterbesparende douchekop vs. traditionele douchekop

Het verschil in waterverbruik tussen een waterbesparende douchekop en een traditionele douchekop is enorm. Een traditionele douchekop verbruikt gemiddeld zo’n 9 liter water per minuut, terwijl een waterbesparende douchekop slechts 4-6 liter water per minuut verbruikt.

Dit betekent dat je met een waterbesparende douchekop gemiddeld 40 liter water bespaart tijdens een douchebeurt van 8 minuten. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van zo’n 15.000 liter water per persoon!

De juiste waterbesparende douchekop kiezen

Er zijn verschillende soorten waterbesparende douchekoppen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om de juiste douchekop te kiezen die past bij jouw behoeften en douchegewoonten.

Let bij het kiezen van een waterbesparende douchekop op het waterverbruik per minuut, het comfortniveau en de installatie. Sommige douchekoppen hebben bijvoorbeeld een massagestand voor extra ontspanning, terwijl andere douchekoppen eenvoudiger zijn in gebruik en installatie.

Waterbesparende douchekop

Tip: Kies een waterbesparende douchekop met een ingebouwde thermostaat om je warmwaterverbruik nog verder te verminderen. Zo voorkom je dat je onnodig warm water verbruikt, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je energierekening.

Door te kiezen voor een waterbesparende douchekop kun je eenvoudig en effectief water besparen tijdens het douchen. Het is een duurzame en zuinige oplossing die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Kies voor de juiste douchekop die bij jouw behoeften past en geniet van een comfortabele en duurzame douche-ervaring!

Korter douchen voor een groenere levensstijl

Wist je dat korter douchen een eenvoudige manier is om water te besparen en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan het milieu? Door slechts een paar minuten van je douchetijd af te halen, kun je al veel water besparen en dus ook energie.

Korter douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten kost zo’n 62 liter water. Als je dit aantal vermindert tot 5 minuten, bespaar je al snel 27 liter water per dag. Op jaarbasis is dit een besparing van meer dan 9.000 liter water!

Maar hoe kun je korter douchen zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist? Hier zijn enkele tips:

 • Start met het bepalen van een tijdschema voor jezelf en houd je hieraan.
 • Probeer een douche te nemen van maximaal 5 minuten. Zet een timer om jezelf te helpen bij het beperken van de tijd die je onder de douche doorbrengt.
 • Maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen beperken het debiet van het water zonder dat je het gevoel hebt dat je minder water verbruikt.
 • Denk vooruit. Zet de douche uit terwijl je jezelf insmeert met shampoo of conditioner en zet deze weer aan als je het goed hebt uitgemasseerd en klaar bent om het af te spoelen.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Een bad verbruikt veel meer water dan een douche.
 • Ga niet onder de douche staan om te ontspannen. Je kan beter een warm bad nemen of mediteren om te ontspannen in plaats van te douchen.

Het verminderen van je douchetijd is een kleine verandering die een grote impact kan hebben op het milieu en je portemonnee. Door korter te douchen bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Probeer deze tips eens uit en ontdek hoe makkelijk het is om duurzamer te leven.

korter douchen

Milieubewust douchen

Als je op zoek bent naar manieren om duurzamer en milieubewuster te leven, is het verminderen van je waterverbruik tijdens het douchen een goed beginpunt. Door bewust om te gaan met je waterverbruik, kun je niet alleen de planeet helpen beschermen, maar ook geld besparen op je waterrekening.

Waarom is milieubewust douchen belangrijk?

Douchen is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse routine, maar het kan een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Bij elke douchebeurt wordt er gemiddeld tussen de 50 en 80 liter water verbruikt, afhankelijk van de duur en het type douchekop.

Door milieubewust te douchen, kun je deze hoeveelheid water verminderen en zo bijdragen aan het behoud van ons milieu. Bovendien kan het verminderen van je waterverbruik bij het douchen helpen om de hoeveelheid energie die nodig is om het water te verwarmen te verminderen, waardoor je jouw ecologische voetafdruk nog verder verkleint.

Hoe kun je milieubewust douchen?

Er zijn verschillende manieren om milieubewuster te douchen en je waterverbruik te verminderen. Hier zijn enkele handige tips om mee te beginnen:

 • Korter douchen: Probeer korter te douchen. Door je douchetijd met slechts een paar minuten per dag te verkorten, kun je aanzienlijk water besparen en je waterrekening verlagen.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop: Waterbesparende douchekoppen verminderen het waterverbruik tijdens het douchen en zorgen ervoor dat je toch kunt genieten van een comfortabele douche-ervaring. Bovendien bespaar je hiermee geld op je waterrekening.
 • Heroverweeg baden: Hoewel baden ontspannend kunnen zijn, verbruiken ze een aanzienlijke hoeveelheid water. Probeer in plaats daarvan te douchen om je waterverbruik te verminderen.
 • Zet de kraan uit: Zet de kraan uit terwijl je je inzeept of je haar wast om onnodig waterverbruik te verminderen.

Wat zijn de voordelen van milieubewust douchen?

Naast het verminderen van je waterrekening en het beschermen van het milieu, zijn er nog vele andere voordelen van milieubewust douchen. Door het verminderen van je waterverbruik tijdens het douchen kun je bijvoorbeeld:

 • Jouw ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
 • Jouw energierekening verlagen door minder warm water te gebruiken.
 • Waterbesparende gewoontes aanleren die je kunt toepassen in andere aspecten van je leven.
 • Genieten van het besef dat je een bijdrage levert aan het behoud van onze planeet.

Milieubewust douchen

Energiezuinig douchen

Wist je dat je niet alleen water kunt besparen tijdens het douchen, maar ook energie? Energiezuinig douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hier zijn enkele tips om energie te besparen tijdens het douchen.

Gebruik een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water op een constante temperatuur blijft. Dit betekent dat je minder tijd en water hoeft te gebruiken om de juiste temperatuur te vinden, waardoor je energie en water bespaart.

Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop niet alleen bespaart water, maar ook energie. Doordat er minder water verbruikt wordt, hoeft er minder water opgewarmd te worden, waardoor je energie bespaart. Bovendien zijn waterbesparende douchekoppen meestal zo ontworpen dat ze de waterdruk behouden, waardoor je nog steeds kunt genieten van een goede douche-ervaring.

Neem een kortere douche

Hoe langer je doucht, hoe meer water en energie je verbruikt. Door je douchetijd met enkele minuten te verkorten, kun je al veel energie besparen. Probeer te douchen binnen 5-10 minuten en vermijd langdurig gebruik van warm water.

Gebruik warm water verstandig

Probeer warm water alleen te gebruiken wanneer dat nodig is. Laat het water niet onnodig lopen tijdens het inzepen of in afwachting van de juiste temperatuur. Hiermee bespaar je niet alleen water, maar ook energie.

Met deze tips kun je genieten van een ontspannende douche-ervaring en tegelijkertijd energie besparen. Maak je badkamer milieuvriendelijk en duurzaam door deze tips op te volgen.

FAQ

Hoeveel water kost douchen?

Het waterverbruik tijdens het douchen varieert, maar gemiddeld gebruikt een persoon ongeveer 50 liter water per douchebeurt.

Hoe kan ik water besparen tijdens het douchen?

Er zijn verschillende manieren om water te besparen tijdens het douchen, zoals het installeren van een waterbesparende douchekop, korter douchen en het vermijden van verspilling door de kraan niet onnodig te laten lopen.

Wat zijn waterbesparende douchekoppen?

Waterbesparende douchekoppen zijn speciaal ontworpen om de waterstroom te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. Ze kunnen helpen om het waterverbruik tijdens het douchen aanzienlijk te verminderen.

Hoe kan ik mijn douchetijd verkorten?

Je kunt je douchetijd verminderen door bewust te zijn van de tijd die je onder de douche doorbrengt. Probeer eens een timer te gebruiken of stel een limiet voor jezelf in. Het kan ook helpen om je doucheroutine te stroomlijnen en taken zoals inzepen en haren wassen efficiënter te maken.

Wat is milieubewust douchen?

Milieubewust douchen houdt in dat je bewust omgaat met het waterverbruik tijdens het douchen en actief stappen onderneemt om dit te verminderen. Dit kan onder andere door waterbesparende apparatuur te gebruiken, korter te douchen en overige tips toe te passen om water te besparen.

Hoe kan ik energie besparen tijdens het douchen?

Energie besparen tijdens het douchen kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een thermostatische douchekraan, waarmee je de temperatuur gemakkelijk kunt regelen en onnodig warm water kunt vermijden. Daarnaast is het belangrijk om de douche niet onnodig lang te laten lopen en alleen warm water te gebruiken wanneer dat nodig is.

deel dit artikel op je socials
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930