Hoeveel water gebruikt een gezin?

hoeveel water gebruikt een gezin

Inhoudsopgave

Als je je afvraagt hoeveel water een gezin nou eigenlijk gebruikt, dan ben je niet de enige. Het is een belangrijk onderwerp, niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Gemiddeld gezien verbruikt een Nederlands gezin zo’n 110 liter water per persoon per dag. Maar wat betekent dit voor jouw eigen huishouden en welke acties kun je ondernemen om water te besparen?

Je kunt beginnen door eens kritisch naar je eigen watergebruik te kijken. Waar wordt water gebruikt en hoeveel wordt er gebruikt voor bijvoorbeeld het douchen en het doorspoelen van het toilet? Door bewuster met water om te gaan kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere samenleving.

In de volgende secties zullen we ingaan op het waterverbruik per persoon, het Nederlandse gemiddelde waterverbruik, en verschillende maatregelen die je kunt nemen om water te besparen in huis en in de keuken en badkamer. Lees verder om erachter te komen hoe je jouw waterverbruik kunt verminderen en een bijdrage kunt leveren aan het behoud van ons kostbare water.

Belangrijkste Punten:

 • Het gemiddelde waterverbruik van een Nederlands gezin is ongeveer 110 liter per persoon per dag
 • Bewuster omgaan met water kan geld besparen en bijdragen aan een duurzamere samenleving
 • In de volgende secties bespreken we verschillende manieren om water te besparen in huis, in de keuken en in de badkamer

Waterverbruik per persoon

Als je je afvraagt hoeveel water een persoon per dag gebruikt, hangt dit af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en levensstijl. Gemiddeld gebruikt een persoon in Nederland ongeveer 119 liter water per dag. Dit is inclusief het water dat wordt gebruikt voor het wassen van kleding en vaat, toiletspoeling en andere huishoudelijke activiteiten.

Echter, als je bewust bent van je watergebruik, kan je dit aantal verminderen. Hier zijn enkele waterbesparingstips:

 • Neem kortere douches. Door de douchetijd met slechts één minuut te verkorten, kan je al 9 liter water besparen.
 • Sluit de kraan tijdens het tandenpoetsen of scheren om te voorkomen dat er onnodig water wegloopt. Dit kan tot wel 6 liter water per minuut besparen.
 • Herstel lekkende kranen en toiletten. Dit kan helpen om verspilling van water te voorkomen en kan je tot wel 17 liter water per dag besparen.
 • Gebruik een vaatwasser in plaats van met de hand af te wassen. Moderne vaatwassers zijn zeer efficiënt en kunnen tot wel 50% minder water verbruiken dan handmatig afwassen.
 • Was kleding op lagere temperaturen. Dit kan niet alleen water besparen, maar ook energie.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je je waterverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Blijf bewust van je watergebruik en help mee om ons waterverbruik te verminderen.

Het Nederlandse gemiddelde waterverbruik

Als het gaat om waterverbruik, gebruikt een gemiddeld Nederlands gezin ongeveer 119 liter water per persoon per dag. Dit komt neer op ongeveer 43560 liter water per gezin per jaar. Het grootste deel van het waterverbruik in Nederlandse huishoudens gaat naar douchen, toiletspoeling en de was.

Een interessant feit is dat het waterverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden lager is dan dat van veel andere Europese landen. In België bijvoorbeeld is het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag ongeveer 125 liter, terwijl het in Denemarken bijna 160 liter is.

Echter, ondanks het feit dat Nederlanders relatief zuinig omgaan met water, is er nog steeds veel ruimte voor verbetering. Door bewuster te worden van ons watergebruik en actief te werken aan het verminderen van ons waterverbruik, kunnen we ons steentje bijdragen aan het behoud van deze waardevolle hulpbron.

Waterverbruik per activiteit

Activiteit Gemiddeld waterverbruik per persoon
Douchen (5 min) 35 liter
Baden 120 liter
Handen wassen (1x per dag) 0,5 liter
Tandenpoetsen (1x per dag) 0,25 liter
Toilet spoelen 6-9 liter per spoelbeurt
Wassen van kleding (per wasbeurt) 45-65 liter

Zoals te zien is in de tabel hierboven, zijn douchen, toiletspoeling en wassen van kleding de belangrijkste activiteiten die bijdragen aan het waterverbruik in een huishouden. Door bewuster om te gaan met deze dagelijkse activiteiten, kunnen we ons waterverbruik verminderen en bijdragen aan duurzaam watergebruik.

Waterbesparende maatregelen in huis

Waterbesparing begint thuis. Er zijn verschillende manieren om water te besparen in huis, van kleine dagelijkse gewoonten tot het installeren van waterbesparende apparaten. Hier zijn enkele ideeën om duurzaam met water om te gaan:

 1. Repareer lekkende kranen: Een kraan die lekt kan tot 20 liter water per dag verspillen. Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk om water te besparen en je rekening te verlagen.
 2. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen: Laat de kraan niet onnodig lopen wanneer je je tanden poetst. Door de kraan dicht te draaien, kun je tot 6 liter water per minuut besparen.
 3. Gebruik een teiltje bij het douchen: Door een teiltje te gebruiken om het water op te vangen tijdens het douchen, kun je het hergebruiken om de wc door te spoelen of de planten water te geven.
 4. Verkort de douchetijd: Door de douchetijd met slechts één minuut in te korten, kun je honderden liters water per jaar besparen.
 5. Gebruik een waterbesparende douchekop: Met een waterbesparende douchekop kun je tot 50% water besparen zonder dat je het verschil merkt in de waterdruk.
 6. Installeer een waterbesparende toilet: Een waterbesparend toilet gebruikt minder water bij elke spoelbeurt, wat kan leiden tot aanzienlijke waterbesparingen op de lange termijn.
 7. Was kleding op een lagere temperatuur: De meeste moderne wasmachines hebben een eco- of koudwasprogramma. Door je kleding op een lagere temperatuur te wassen, kun je geld besparen op je energierekening en water besparen.
 8. Gebruik een vaatwasser: Een vaatwasser verbruikt minder water dan het met de hand afwassen van de vaat. Zorg ervoor dat de vaatwasser volledig gevuld is voordat je hem aanzet om water te besparen.
 9. Heroverweeg het besproeien van de tuin: Overweeg om planten te planten die minder water nodig hebben om te overleven. Besproei de tuin niet in de volle zon en doe dit bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond om te voorkomen dat het water verdampt voordat het de planten bereikt.

waterbesparende maatregelen

Waterbesparing in de Keuken

Een van de beste manieren om water te besparen in huis is door het veranderen van onze gewoontes in de keuken. Hier zijn enkele eenvoudige tips om water te besparen tijdens het koken, afwassen en gebruik van de vaatwasser.

Afwassen

Het afwassen van borden met de hand kan veel water verspillen. Door gebruik te maken van een afwasmachine, kunt u veel water besparen. Zorg er wel voor dat u alleen de afwaswasmachine draait als hij vol zit. Door het verminderen van het aantal keren dat u de vaatwasser laat draaien, kunt u uw waterverbruik verminderen en daarmee ook uw waterrekening verlagen.

Koken

Wanneer u kookt, gebruik dan alleen de hoeveelheid water die u nodig heeft. Het is niet nodig om een grote pan met water te vullen als u maar een klein beetje nodig heeft. Door deze aanpak kunt u veel water besparen.

Waterbesparende kraan

Een waterbesparende kraan is een geweldige investering die u kunt maken voor uw keuken. Hiermee kunt u tijdens het koken en afwassen veel water besparen. Bovendien bespaart u ook op uw energierekening, omdat er minder energie nodig is om het water te verwarmen.

waterbesparing in de keuken

Met deze eenvoudige tips kunt u uw waterverbruik in de keuken verminderen en daarmee uw bijdrage leveren aan een duurzamer milieu en verlagen van uw waterrekening.

Waterbesparing in de badkamer

In de badkamer valt er veel te winnen op het gebied van waterbesparing. Een groot deel van het dagelijks watergebruik vindt namelijk hier plaats. Hieronder vind je enkele tips om water te besparen in de badkamer:

Zet de douche uit tijdens het inzepen

Het lijkt een kleine verandering, maar het kan een groot verschil maken. Door de douche uit te zetten terwijl je jezelf inzeept, bespaar je per persoon gemiddeld zo’n 7,5 liter water per douchebeurt. Dat is maar liefst 45 liter per week als je elke dag doucht!

Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kan het waterverbruik van je douche met wel 50% verminderen. Het goede nieuws is dat het niet ten koste gaat van het douchecomfort. Je kunt nog steeds genieten van een heerlijke douche-ervaring terwijl je bijdraagt aan waterbesparing in huis.

Gebruik een laag toiletreservoir

Wist je dat ongeveer 30% van het totale waterverbruik van een huishouden afkomstig is van het toilet? Door te kiezen voor een laag toiletreservoir, bespaar je al snel zo’n drie liter water per spoelbeurt. In een huishouden van vier personen komt dat neer op een besparing van meer dan 4.000 liter water per jaar!

Verminder de tijd die je onder de douche doorbrengt

Het is verleidelijk om lekker lang onder de warme douche te staan, maar het is niet bepaald duurzaam. Door de tijd die je onder de douche doorbrengt met één of twee minuten te verkorten, bespaar je gemiddeld zo’n 9 liter per persoon per dag. Dit komt neer op een besparing van meer dan 3.000 liter water per jaar per persoon!

waterbesparing in de badkamer

“Een kleinere verandering zoals het uitzetten van de douche tijdens het inzepen kan een groot verschil maken in het waterverbruik van een huishouden.”

Conclusie en laatste tips voor waterbesparing

Waterbesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om je waterrekening te verlagen. Door bewust om te gaan met je watergebruik, kun je jaarlijks honderden liters water besparen. Hier zijn enkele laatste tips om je waterverbruik te verminderen:

1. Repareer lekkende kranen en toiletten

Een druppelende kraan kan tot wel 20 liter water per dag verspillen. Controleer daarom regelmatig of er geen lekkages zijn en repareer deze zo snel mogelijk. Dit geldt ook voor een lekkend toilet, deze kan tot wel 200 liter water per dag verspillen.

2. Investeer in waterbesparende apparaten

Er zijn verschillende apparaten die je kunt gebruiken om water te besparen, zoals waterbesparende douchekoppen, toiletten en wasmachines. Hoewel deze apparaten in het begin misschien duurder zijn, zullen ze op de lange termijn geld besparen en het milieu helpen.

3. Verminder je douchetijd

Een gemiddelde douche van 8 minuten verbruikt ongeveer 60 liter water. Probeer je douchetijd te verkorten en je zult niet alleen water besparen, maar ook tijd en energie.

4. Gebruik een teil bij het wassen van de afwas

Door een teil te gebruiken bij het wassen van de afwas, kun je veel water besparen in vergelijking met het gebruik van stromend water. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van groenten en fruit – gebruik een teil in plaats van stromend water.

5. Hergebruik water

Je kunt water hergebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het water dat je gebruikt om groenten en fruit te wassen. Gebruik dit water om je planten water te geven of om het toilet door te spoelen.

Door deze tips te volgen, kun je je waterverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamere wereld.

FAQ

Hoeveel water gebruikt een gezin?

Het waterverbruik van een gezin kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het gezin, gewoontes en levensstijl. Het gemiddelde waterverbruik van een gezin in Nederland is ongeveer 100 liter per persoon per dag.

Wat is het waterverbruik per persoon?

Het waterverbruik per persoon kan verschillen, maar gemiddeld wordt er ongeveer 100 liter water per persoon per dag verbruikt in Nederland. Dit omvat het water dat wordt gebruikt voor drinken, koken, douchen, toiletgebruik en andere dagelijkse activiteiten.

Hoe verhoudt mijn waterverbruik zich tot het Nederlandse gemiddelde?

Om te bepalen hoe jouw waterverbruik zich verhoudt tot het Nederlandse gemiddelde, kun je kijken naar je individuele waterverbruik in liters per dag. Als je boven het gemiddelde zit, zijn er mogelijkheden om water te besparen door bijvoorbeeld bewuster om te gaan met het gebruik van water tijdens dagelijkse activiteiten.

Welke waterbesparende maatregelen kan ik nemen in huis?

Er zijn verschillende waterbesparende maatregelen die je kunt nemen in huis. Je kunt bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen installeren, een regenton gebruiken voor het besproeien van de tuin, en lekkende kranen en toiletten repareren. Daarnaast kun je bewust omgaan met het gebruik van water tijdens het wassen van kleding en afwassen.

Hoe kan ik water besparen in de keuken?

Om water te besparen in de keuken kun je ervoor zorgen dat je alleen de benodigde hoeveelheid water gebruikt tijdens het koken, afwassen en het gebruik van de vaatwasser. Bij het afwassen kun je bijvoorbeeld een teiltje gebruiken in plaats van de kraan continu te laten lopen.

Hoe kan ik water besparen in de badkamer?

In de badkamer kun je water besparen door bijvoorbeeld korter te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de kraan niet onnodig lang openstaat tijdens het tandenpoetsen en handen wassen. Het installeren van een waterbesparende toilet kan ook helpen om water te besparen.

Wat zijn enkele laatste tips voor waterbesparing in het dagelijks leven?

Enkele laatste tips voor waterbesparing zijn het regelmatig controleren op lekkende kranen en toiletten, het hergebruiken van water waar mogelijk (bijvoorbeeld het gebruik van opgevangen regenwater voor planten), en bewust omgaan met het gebruik van water in het algemeen (bijvoorbeeld niet onnodig de kraan laten lopen).

deel dit artikel op je socials
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930