Hoeveel water verbruikt een gezin per jaar

hoeveel water verbruikt een gezin per jaar

Inhoudsopgave

Als je je ooit hebt afgevraagd hoeveel water een gezin in Nederland per jaar verbruikt, ben je niet de enige. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je waterverbruik, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel zullen we het waterverbruik van een gezin per jaar onderzoeken en enkele tips geven om water te besparen in het dagelijks leven.

Om te beginnen zullen we het totale waterverbruik van een gemiddeld gezin in Nederland bekijken, evenals het waterverbruik per persoon. Dit zal ons helpen een beter begrip te krijgen van hoeveel water een gezin per jaar daadwerkelijk gebruikt.

Belangrijkste Punten

 • Het is belangrijk om bewust te zijn van je waterverbruik.
 • We zullen het totale waterverbruik van een gemiddeld gezin in Nederland bekijken, evenals het waterverbruik per persoon.
 • Door je waterverbruik te verminderen, help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.
 • Volgende secties omvatten praktische tips voor het besparen van water in huis.

Gemiddeld waterverbruik gezin

Hoeveel water een gezin per jaar verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Het aantal gezinsleden, de grootte van het huishouden en de levensstijl spelen hierbij een rol. Het gemiddelde waterverbruik van een gezin is echter goed te bepalen.

Volgens de laatste statistieken verbruikt een Nederlands gezin gemiddeld 119.000 liter water per jaar. Dit komt neer op zo’n 326 liter water per dag. Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat het waterverbruik per gezin sterk kan verschillen.

Een gezin met twee personen verbruikt bijvoorbeeld minder water dan een gezin met vier personen. Daarnaast kan een groot huis met veel kamers en badkamers meer water verbruiken dan een kleinere woning.

Een andere factor die van invloed is op het waterverbruik van een gezin, is de levensstijl. Gezinnen die bewust bezig zijn met waterbesparing, verbruiken vaak minder water dan gezinnen die hier minder op letten. Het is dus goed mogelijk om het waterverbruik van een gezin te verlagen.

Waterverbruik per persoon per jaar

Hoeveel water een persoon per jaar verbruikt, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, levensstijl en klimaat. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat een persoon in Nederland gemiddeld ongeveer 119 liter water per dag verbruikt, wat neerkomt op ongeveer 43.435 liter per jaar.

De aanbevolen hoeveelheid waterverbruik per persoon kan variëren van 50 tot 100 liter per dag, afhankelijk van de activiteiten die iemand onderneemt en het klimaat waarin hij of zij leeft. Een persoon die dagelijks sport en in een warm klimaat woont, verbruikt bijvoorbeeld meer water dan iemand die een meer sedentaire levensstijl heeft of in een koeler klimaat leeft.

Factoren die van invloed zijn op het waterverbruik per persoon

Er zijn verschillende factoren die het waterverbruik van een persoon kunnen beïnvloeden. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Leeftijd: jonge kinderen en ouderen hebben mogelijk minder water nodig dan volwassenen.
 • Geslacht: mannen hebben over het algemeen meer water nodig dan vrouwen.
 • Levensstijl: mensen die veel sporten, hebben mogelijk meer water nodig dan mensen met een meer sedentaire levensstijl.
 • Klimaat: mensen die in warmere klimaten wonen, hebben over het algemeen meer water nodig dan mensen die in koelere klimaten wonen.

Hoe het waterverbruik per persoon te verminderen

Er zijn verschillende manieren waarop individuen hun waterverbruik kunnen verminderen. Enkele tips zijn:

 • Douche korter en gebruik een waterbesparende douchekop.
 • Gebruik een glas water bij het tandenpoetsen in plaats van de kraan open te laten staan.
 • Probeer zoveel mogelijk herbruikbare flessen of containers te gebruiken in plaats van wegwerpflessen.
 • Repareer lekkende kranen en toiletten.
 • Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn.

Door deze tips te volgen, kan een individu hun waterverbruik verminderen en bijdragen aan duurzaam watergebruik.

waterverbruik per persoon per jaar

Tips om water te besparen

Waterbesparing in huis is een belangrijk onderwerp voor duurzaamheid en kostenbesparing. Hieronder volgen enkele handige tips om efficiënt water te gebruiken en water te besparen in het dagelijks leven:

 • Repareren van lekkende kranen: Een lekkende kraan kan meer dan 7500 liter water verspillen per jaar. Repareer lekkende kranen onmiddellijk om water te besparen.
 • Gebruik van een douchetimer: Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten en gebruikt ongeveer 65 liter water. Gebruik een douchetimer om de tijd te beperken en water te besparen.
 • Efficiënte douchekoppen: Vervang oude douchekoppen door moderne, efficiënte modellen. Deze gebruiken minder water zonder afbreuk te doen aan de druk of het comfort.
 • Gebruik van wasmachine en vaatwasser: Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen wanneer deze vol is om efficiënt water te gebruiken.
 • Herbruikbare flesjes en bekers: Gebruik herbruikbare waterflessen en bekers in plaats van wegwerp plastic flessen en bekers. Zo bespaart u niet alleen water, maar ook plastic afval.
 • Waterbesparende toiletten: Vervang oude toiletten door waterbesparende modellen. Deze gebruiken minder water per spoelbeurt en verminderen het waterverbruik met 20-60%.
 • Regenwater opvangen: Als u de mogelijkheid heeft, installeert u een regenwateropvangsysteem om regenwater op te vangen en te gebruiken voor uw tuin of huishoudelijke taken.

waterbesparende maatregelen

Door deze tips te volgen, kan uw gezin aanzienlijk water besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door een paar kleine veranderingen aan te brengen, kunt u een groot verschil maken!

Waterverbruik in het Huishouden

Gezinnen verbruiken water in verschillende activiteiten en apparaten in het huishouden. Door bewuster om te gaan met waterverbruik, kan er veel water bespaard worden. Hieronder noemen we een aantal veel voorkomende activiteiten en apparaten en geven we tips om het waterverbruik te verminderen.

Was- en afwasmachine

De was- en afwasmachine zijn twee apparaten die veel water verbruiken. Zorg er daarom voor dat je deze alleen laat draaien wanneer ze vol zijn. Zo voorkom je onnodig waterverbruik. Daarnaast kun je kiezen voor een zuinigere machine met een energie- en waterbesparende functie.

Tuin besproeien

Het besproeien van de tuin kan ook veel water verbruiken, vooral tijdens droge periodes. Gebruik daarom een regenton om regenwater op te slaan en de planten mee te besproeien in plaats van kraanwater. Daarnaast kun je ervoor kiezen om alleen ’s avonds of ’s ochtends vroeg de tuin te besproeien om verdamping te voorkomen.

Leidingen en kranen

Controleer regelmatig de leidingen en kranen in het huis op lekkages en laat deze repareren indien nodig. Hierdoor voorkom je onnodig waterverlies. Daarnaast kun je kiezen voor waterbesparende kranen en douchekoppen om het waterverbruik te verminderen.

Wassen en schoonmaken

Gebruik bij het wassen en schoonmaken alleen de benodigde hoeveelheid water. Dit voorkomt onnodig waterverlies. Gebruik daarnaast indien mogelijk milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen om het milieu te ontlasten.

waterverbruik huishouden

“Water besparen begint bij bewustwording van je eigen verbruik. Door kleine aanpassingen in het dagelijks leven kun je al veel water besparen.”

Waterverbruik in de badkamer

De badkamer is een van de belangrijkste plaatsen in huis waar water wordt gebruikt. Er zijn verschillende manieren om het waterverbruik in de badkamer te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzamere levensstijl.

Een van de grootste waterverbruikers in de badkamer is de douche. Door korter te douchen of door een waterbesparende douchekop te gebruiken kan er veel water worden bespaard. Een waterbesparende douchekop kan namelijk het waterverbruik met wel 50% verminderen.

Daarnaast kan het verminderen van het waterverbruik tijdens het tandenpoetsen en scheren ook bijdragen aan waterbesparing. Laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het poetsen of scheren, maar vul de wastafel met water om te spoelen.

Om verspilling van water te voorkomen, kan er ook gekeken worden naar de kleine lekkages in de badkamer. Een kleine lekkage kan al snel leiden tot verlies van honderden liters water per jaar.

Kortom, er zijn verschillende manieren om waterverbruik in de badkamer te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzamere levensstijl. Door het gebruik van waterbesparende producten en het aanpassen van de dagelijkse gewoontes kan er veel water worden bespaard.

Waterverbruik in de keuken

De keuken is een van de grootste bronnen van waterverbruik in huis. Hier zijn enkele tips om water te besparen tijdens dagelijkse keukenactiviteiten:

 • Gebruik een vaatwasser in plaats van met de hand afwassen. Moderne vaatwassers zijn veel efficiënter in watergebruik dan handmatig afwassen. Zorg er wel voor dat je de vaatwasser alleen volledig gevuld laat draaien.
 • Als je met de hand afwast, laat de kraan dan niet onnodig lopen. Vul een wasbak met warm water en voeg afwasmiddel toe. Spoel de afwas vervolgens af in de wasbak en niet onder de lopende kraan.
 • Gebruik de stop in de gootsteen tijdens het afwassen of schoonmaken in plaats van de kraan te laten lopen. Zo bespaar je veel water.
 • Ontdooi etenswaren in de koelkast in plaats van onder de kraan. Dit bespaart niet alleen water, maar is ook energiezuiniger.
 • Gebruik een glas of een flesje om water te drinken in plaats van telkens een nieuwe beker te pakken. Zo bespaar je niet alleen water, maar heb je ook minder afwas.

Door deze eenvoudige tips in praktijk te brengen, kan je veel water besparen in de keuken en bijdragen aan duurzaam watergebruik in huis.

Conclusie en aanbevelingen

Na het onderzoeken van het waterverbruik van een gemiddeld gezin per jaar en het waterverbruik per persoon per jaar, hebben we enkele belangrijke tips om water te besparen voor gezinnen in Nederland.

Efficiënt watergebruik

Een van de meest effectieve manieren om water te besparen is door efficiënt watergebruik. Hierbij kun je denken aan het installeren van een waterbesparende douchekop en het verminderen van het aantal minuten dat je doucht. Ook kun je ervoor zorgen dat de wasmachine en vaatwasser alleen draaien als ze vol zijn, en niet half leeg.

Waterbesparende maatregelen

Naast efficiënt watergebruik zijn er ook nog andere maatregelen die gezinnen kunnen nemen om hun waterverbruik te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld een regenton aanschaffen om regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin. Ook kun je kiezen voor een toilet met een kleinere spoelbak om water te besparen.

Waterverbruik in de badkamer

De badkamer is een plek waar veel water wordt verbruikt. Door korter te douchen en de kraan niet onnodig te laten lopen tijdens het tandenpoetsen, kun je al veel water besparen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een waterbesparende douchekop te installeren en je handen te wassen in een teil in plaats van onder de lopende kraan.

Waterverbruik in de keuken

Ook in de keuken is het mogelijk om water te besparen. Door een vaatwasser te gebruiken in plaats van met de hand af te wassen, bespaar je al snel veel water. Ook kun je ervoor zorgen dat de kraan niet onnodig lang open blijft staan tijdens het koken. Kies daarnaast voor een waterbesparende kraan en gebruik alleen de benodigde hoeveelheid water bij het koken.

Door de bovengenoemde tips toe te passen kunnen gezinnen in Nederland hun waterverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Hoeveel water verbruikt een gezin per jaar? Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren, maar met deze tips kun je in ieder geval je steentje bijdragen aan een duurzamer watergebruik.

FAQ

Hoeveel water verbruikt een gezin per jaar?

Het totale waterverbruik van een gezin per jaar kan variëren, maar gemiddeld gebruikt een gezin in Nederland ongeveer 145.000 liter water per jaar. Dit omvat zowel het water dat wordt gebruikt voor dagelijkse activiteiten in huis als het water dat buitenshuis wordt gebruikt.

Wat is het gemiddelde waterverbruik van een gezin?

Het gemiddelde waterverbruik van een gezin per jaar wordt geschat op ongeveer 100.000 liter water. Dit varieert afhankelijk van het aantal gezinsleden, de grootte van het huishouden en de levensstijl van het gezin.

Hoeveel water verbruikt een persoon per jaar?

Een persoon verbruikt gemiddeld ongeveer 45.000 liter water per jaar. Dit kan variëren afhankelijk van de individuele waterbehoeften en levensstijl van de persoon.

Wat zijn enkele tips om water te besparen?

Om water te besparen, kunt u enkele eenvoudige maatregelen nemen, zoals korter douchen, een waterbesparende douchekop gebruiken, lekkende kranen repareren, een vaatwasser en wasmachine met een laag waterverbruik gebruiken, en regenwater opvangen voor het besproeien van planten.

Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen in huis?

U kunt uw waterverbruik verminderen in huis door waterbesparende apparaten te gebruiken, zoals toiletten met een dubbele spoeling en waterbesparende kranen. Daarnaast kunt u bewust omgaan met water tijdens dagelijkse activiteiten, zoals afwassen en schoonmaken.

Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen in de badkamer?

Om uw waterverbruik in de badkamer te verminderen, kunt u korter douchen, een waterbesparende douchekop gebruiken, de kraan tijdens het tandenpoetsen dichtdraaien en het toilet alleen doorspoelen wanneer dat echt nodig is.

Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen in de keuken?

U kunt uw waterverbruik in de keuken verminderen door efficiënt om te gaan met water tijdens het afwassen, het gebruik van een vaatwasser met een laag waterverbruik, en het minimaliseren van watergebruik tijdens het koken, zoals het gebruiken van alleen de benodigde hoeveelheid water om voedsel te bereiden.

Wat zijn de belangrijkste tips om water te besparen?

Enkele belangrijke tips om water te besparen zijn het repareren van lekkende kranen, het opvangen van regenwater voor het besproeien van planten, het gebruik van waterbesparende apparatuur en bewust omgaan met water tijdens dagelijkse activiteiten.

deel dit artikel op je socials
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930