Waarom gorgelen met zout water?

Waarom gorgelen met zout water

Inhoudsopgave

Wat is gorgelen met zout water?

Gorgelen met zout water is een eenvoudige en effectieve methode om de mond en keel te reinigen. Het houdt in dat je een oplossing van zout en water in je mond neemt en deze gedurende enkele seconden rondspoelt voordat je het uitspuugt. Deze praktijk wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende mond- en keelproblemen.

Voordelen van gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water biedt verschillende voordelen voor de mondgezondheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Verlichting van keelpijn: Gorgelen met zout water kan helpen bij het verminderen van keelpijn en irritatie. Het zout in het water helpt bij het verminderen van ontstekingen en het verwijderen van bacteriën die keelpijn veroorzaken.
 • Verwijdering van bacteriën: Het spoelen van de mond met zout water kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en andere schadelijke stoffen die zich in de mond ophopen. Dit kan helpen bij het voorkomen van tandbederf, tandvleesaandoeningen en slechte adem.
 • Verlichting van tandvleesaandoeningen: Gorgelen met zout water kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritatie van het tandvlees. Het kan helpen bij het genezen van aften en het verminderen van bloedend tandvlees.
 • Verwijdering van voedselresten: Het spoelen van de mond met zout water kan helpen bij het verwijderen van voedselresten die vastzitten tussen de tanden en in de kieren van het tandvlees. Dit kan helpen bij het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Hoe gorgelen met zout water?

Het gorgelen met zout water is een eenvoudig proces dat iedereen thuis kan doen. Hier is een stapsgewijze handleiding:

 1. Meng een theelepel zout met een glas warm water.
 2. Roer het mengsel goed door totdat het zout volledig is opgelost.
 3. Neem een slok van het zoutwatermengsel in je mond, maar slik het niet door.
 4. Gorgel gedurende 30 seconden tot 1 minuut, waarbij je ervoor zorgt dat het water de achterkant van je keel bereikt.
 5. Spuug het zoutwatermengsel uit en spoel je mond daarna met gewoon water.

Wanneer gorgelen met zout water?

Gorgelen met zout water kan op elk moment worden gedaan, maar het kan vooral nuttig zijn in de volgende situaties:

 • Bij keelpijn: Gorgelen met zout water kan helpen bij het verminderen van keelpijn en irritatie veroorzaakt door verkoudheid, griep of andere infecties.
 • Bij tandvleesaandoeningen: Als je last hebt van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis, kan gorgelen met zout water helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing.
 • Na een tandheelkundige ingreep: Gorgelen met zout water kan helpen bij het reinigen van de mond na een tandheelkundige ingreep, zoals het trekken van een tand of kiezen.
 • Bij slechte adem: Gorgelen met zout water kan helpen bij het verminderen van slechte adem door bacteriën in de mond te verwijderen.

Wetenschappelijk bewijs

Er is wetenschappelijk bewijs dat het gorgelen met zout water effectief kan zijn bij het verminderen van keelpijn en het bestrijden van bacteriën in de mond. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Nursing toonde aan dat gorgelen met zout water de symptomen van keelpijn aanzienlijk kan verminderen en de genezing kan bevorderen.

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Oral Rehabilitation wees uit dat gorgelen met zout water effectief kan zijn bij het verminderen van tandplak en het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Conclusie

Gorgelen met zout water is een eenvoudige en effectieve methode om de mond en keel te reinigen. Het biedt verschillende voordelen, waaronder verlichting van keelpijn, verwijdering van bacteriën en verlichting van tandvleesaandoeningen. Het proces is gemakkelijk te volgen en kan op elk moment worden gedaan. Zorg dat je altijd schoon water gebruikt, dit kun je eenvoudig bewerkstelligen door het gebruik van een heet water kraan. Wetenschappelijk bewijs ondersteunt de effectiviteit van deze praktijk. Dus de volgende keer dat je last hebt van keelpijn of tandvleesaandoeningen, overweeg dan om te gorgelen met zout water voor verlichting en genezing.

deel dit artikel op je socials
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031