Wanneer is een water ontkalker nodig in huis?

wanneer water ontkalker nodig in huis

Inhoudsopgave

Wat is een water ontkalker?

Een water ontkalker, ook wel bekend als een waterontharder, is een apparaat dat wordt gebruikt om hard water te behandelen. Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen, zoals calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen zich ophopen in leidingen, apparaten en huishoudelijke oppervlakken, waardoor kalkaanslag ontstaat. Een water ontkalker verwijdert deze mineralen uit het water, waardoor het water zachter wordt.

Wat zijn de voordelen van een water ontkalker?

Het installeren van een water ontkalker in huis kan verschillende voordelen bieden:

 • Verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten: Hard water kan schade veroorzaken aan apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en waterkokers. Door het gebruik van een water ontkalker wordt de opbouw van kalkaanslag verminderd, waardoor de levensduur van deze apparaten wordt verlengd.
 • Bespaart energie: Kalkaanslag kan de efficiëntie van verwarmingssystemen en boilers verminderen. Met een water ontkalker kan de energie-efficiëntie worden verbeterd, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Zachter en schoner water: Hard water kan leiden tot een droge huid en dof haar. Door het gebruik van een water ontkalker wordt het water zachter en voelt het prettiger aan op de huid. Bovendien helpt het bij het verminderen van zeepresten en vlekken op glazen en bestek.
 • Minder onderhoud: Kalkaanslag kan zich ophopen in leidingen, kranen en douchekoppen, waardoor ze verstopt raken of minder goed functioneren. Met een water ontkalker wordt de opbouw van kalkaanslag verminderd, waardoor er minder onderhoud nodig is.

Hoe weet je of je een water ontkalker nodig hebt?

Er zijn verschillende indicatoren die erop kunnen wijzen dat je een water ontkalker nodig hebt:

 • Kalkaanslag: Als je regelmatig kalkaanslag op je kranen, douchewanden, glazen of bestek ziet, kan dit een teken zijn van hard water. Een water ontkalker kan helpen om deze kalkaanslag te verminderen.
 • Verstopte leidingen: Als je merkt dat je leidingen regelmatig verstopt raken door kalkaanslag, kan een water ontkalker de oplossing zijn. Het verwijderen van de mineralen uit het water voorkomt de opbouw van kalkaanslag in de leidingen.
 • Droge huid en haar: Hard water kan de natuurlijke oliën van de huid en het haar verwijderen, waardoor ze droog en broos worden. Als je regelmatig last hebt van een droge huid en haar, kan een water ontkalker helpen om dit probleem te verminderen.
 • Hoog energieverbruik: Als je merkt dat je energierekeningen hoger zijn dan normaal, kan dit te wijten zijn aan de inefficiëntie van verwarmingssystemen en boilers als gevolg van kalkaanslag. Een water ontkalker kan helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Wat zijn de verschillende soorten water ontkalkers?

Er zijn verschillende soorten water ontkalkers beschikbaar, waaronder:

 • Ionenuitwisselingssystemen: Deze systemen gebruiken harskorrels om calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen en deze te vervangen door natriumionen. Dit proces staat bekend als ionenuitwisseling en zorgt voor zacht water.
 • Omgekeerde osmose-systemen: Deze systemen maken gebruik van een membraan om onzuiverheden en mineralen uit het water te filteren. Hierdoor wordt het water zachter.
 • Elektronische water ontkalkers: Deze systemen maken gebruik van elektromagnetische velden om de structuur van de mineralen te veranderen, waardoor ze minder snel kalkaanslag vormen.

Wat zijn de kosten van een water ontkalker?

De kosten van een water ontkalker kunnen variëren, afhankelijk van het type systeem en de grootte van je huishouden. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €500 en €2000, inclusief installatie. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen die een water ontkalker biedt, zoals energiebesparing en verlenging van de levensduur van apparaten.

Conclusie

Een water ontkalker kan een waardevolle investering zijn voor huishoudens die last hebben van hard water. Het biedt verschillende voordelen, waaronder verlenging van de levensduur van apparaten, energiebesparing en zachter water. Door te letten op indicatoren zoals kalkaanslag, verstopte leidingen, droge huid en haar, en hoog energieverbruik, kun je bepalen of een water ontkalker nodig is. Het is belangrijk om de verschillende soorten water ontkalkers te onderzoeken en de kosten af te wegen tegen de voordelen voordat je een beslissing neemt. Kies je voor een heerwaterkraan in de keuken van Flextap, dan is de kraan beschermd tegen kalk middels een filter. Dit draagt bovendien bij aan de beste smaak van plat water uit de kraan.

deel dit artikel op je socials
april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930