Wanneer mag een baby water?

wanneer mag een baby water

Inhoudsopgave

Als ouder wilt u er zeker van zijn dat uw baby goed gehydrateerd blijft. Maar wanneer is het veilig om water aan uw baby te geven?

Het is belangrijk om te weten dat baby’s geen water nodig hebben in hun eerste zes maanden van leven. De melk (borstvoeding of flesvoeding) die zij drinken biedt alle noodzakelijke hydratatie. Na zes maanden, als u begint met het introduceren van vast voedsel, kunt u geleidelijk kleine slokjes water geven. Het is belangrijk om te onthouden dat water geen vervanging is voor borstvoeding of flesvoeding, maar een aanvulling om extra hydratatie te bieden.

Als u uw baby water gaat geven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het veilig is. Hier zijn enkele richtlijnen om te volgen:

 • Wacht tot uw baby ten minste zes maanden oud is voordat u water introduceert.
 • Gebruik alleen gekookt en afgekoeld water.
 • Geef uw baby kleine slokjes water uit een beker of flesje met een zachte tuit. Vermijd het geven van water uit een flesje met een speen omdat dit de verkeerde zuigreflex kan stimuleren.
 • Geef uw baby geen koud water.
 • Zorg ervoor dat uw baby niet te veel water drinkt. Een paar slokjes per dag zijn voldoende.

Door bovenstaande richtlijnen te volgen, kunt u uw baby op een veilige manier hydrateren. Maar er zijn ook nog andere dranken die u aan uw baby kunt geven voor hydratatie.

Belangrijkste punten

 • Baby’s hebben geen water nodig in hun eerste zes maanden van leven.
 • Begin na zes maanden geleidelijk kleine slokjes water te geven, naast borstvoeding of flesvoeding.
 • Gebruik alleen gekookt en afgekoeld water en zorg ervoor dat uw baby niet te veel drinkt.

De juiste leeftijd voor water geven aan een baby

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het geven van water aan een baby geen goed idee tijdens de eerste maanden van hun leven. Artsen en deskundigen raden aan om pas vanaf zes maanden water te geven, wanneer uw baby vast voedsel begint te eten en de nieren zich hebben ontwikkeld tot het punt waarop ze overtollige hoeveelheden water uit het lichaam kunnen verwijderen.

In deze fase kan uw baby ook kleine slokjes water drinken tussen de voedingen door, maar overdrijf het niet. Een paar slokjes zijn genoeg om de dorst van uw kind te lessen. Geef geen water in plaats van melk of voedsel, het is belangrijk dat uw baby alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft voor een gezonde groei.

Het is ook belangrijk op te merken dat er risico’s zijn verbonden aan het geven van water aan baby’s jonger dan zes maanden, waaronder watervergiftiging, waarbij te veel water tot een gevaarlijk lage natriumconcentratie in het bloed kan leiden. Dit kan leiden tot verwarring, toevallen en zelfs coma.

Blijf daarom wachten tot uw baby oud genoeg is om water te drinken en vermijd koffie, frisdrank en andere suikerhoudende dranken, die geen voedingswaarde hebben en de dorst van uw baby niet zullen lessen.

Veiligheid bij het geven van water aan een baby

Het is essentieel om de veiligheid in acht te nemen bij het geven van water aan een baby. Het is belangrijk om te onthouden dat baby’s kleine magen hebben en niet veel water nodig hebben. Het is ook mogelijk dat te veel water kan leiden tot watervergiftiging.

Een van de belangrijkste richtlijnen voor het veilig geven van water aan een baby is om te wachten tot ze oud genoeg zijn. Over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot uw baby ongeveer zes maanden oud is voordat u water gaat introduceren.

Hoeveel water kan een baby drinken?

Hoeveel water een baby kan drinken, hangt af van hun leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt dat baby’s jonger dan zes maanden geen water nodig hebben, omdat ze voldoende hydratatie krijgen uit hun moedermelk of flesvoeding. Als u flesvoeding geeft, kunt u uw baby tussen de voedingen door kleine slokjes water geven als ze dorst hebben.

Als uw baby ouder is dan zes maanden en begint met vast voedsel, kunt u kleine hoeveelheden water geven tijdens de maaltijden. Begin met ongeveer 30 ml water en bouw dit geleidelijk op tot ongeveer 120 ml per dag.

Veiligheidstips voor het geven van water aan een baby

Hieronder vindt u enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat het geven van water aan uw baby veilig verloopt:

 • Geef alleen gekookt en afgekoeld water aan uw baby.
 • Geef uw baby geen water uit de kraan, omdat dit mogelijk niet veilig is om te drinken.
 • Wacht tot uw baby stabiel genoeg is om rechtop te zitten voordat u water geeft om te voorkomen dat ze zich verslikken.
 • Geef uw baby geen water in een flesje, omdat dit kan leiden tot tandbederf. Het is beter om kleine hoeveelheden water uit een beker te geven.

veilig water geven aan baby

Tips voor het drinken van water door een baby

Als het gaat om het hydrateren van uw baby, kunt u water introduceren als ze oud genoeg zijn en klaar zijn voor vast voedsel. Hier zijn enkele tips om het drinken van water voor uw baby gemakkelijker te maken:

 • Bied kleine hoeveelheden aan: Uw baby heeft in het begin slechts kleine hoeveelheden water nodig. Begin met ongeveer 30 ml en bouw dit langzaam op tot maximaal 120 ml per dag.
 • Gebruik een tuitbeker: Zodra uw baby oud genoeg is om te drinken uit een tuitbeker, kunt u water aanbieden. Een tuitbeker is gemakkelijker vast te houden en kan helpen bij het verminderen van morsen.
 • Probeer licht gekoeld water: Sommige baby’s vinden het misschien lekkerder om licht gekoeld water te drinken, vooral bij warm weer.
 • Geef water tussen de maaltijden in: Het is het beste om water tussen de maaltijden door aan te bieden, zodat het drinken van water de eetlust van uw baby niet vermindert.
 • Moedig uw baby aan: Uw baby kan het drinken van water vreemd vinden in het begin. Moedig hem of haar aan en maak er een leuke ervaring van.

Onthoud dat uw baby voldoende vocht binnenkrijgt via moedermelk of flesvoeding. Water is slechts een aanvulling op de dagelijkse vochtinname en moet met mate worden gegeven.

baby hydrateren met water

Alternatieven voor water voor baby’s

Hoewel water belangrijk is voor de hydratatie van uw baby, zijn er ook andere veilige dranken die u kunt geven. Hier zijn enkele alternatieven voor water die geschikt zijn voor baby’s:

 • Moedermelk of flesvoeding: Dit is de belangrijkste bron van voeding voor baby’s jonger dan zes maanden. Het bevat alle voedingsstoffen die uw baby nodig heeft en houdt hem of haar ook gehydrateerd.
 • Verdund vruchtensap: Als uw baby ouder is dan zes maanden, kunt u overwegen om verdund vruchtensap te geven. Zorg ervoor dat het sap ongezoet is en verdun het altijd met water in een verhouding van 1:10. Geef slechts kleine hoeveelheden en niet meer dan 120 ml per dag.
 • Geef geen thee of kruidenthee: Thee en kruidenthee zijn niet geschikt voor baby’s omdat ze cafeïne en kruiden bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw baby’s gezondheid.

Het belangrijkste is om te onthouden dat water en andere dranken geen vervanging zijn voor moedermelk of flesvoeding, vooral niet voor baby’s jonger dan zes maanden. Praat altijd met uw kinderarts voordat u nieuwe dranken aan uw baby gaat geven.

alternatieven voor water voor baby's

Conclusie

Als het gaat om het geven van water aan een baby, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de aanbevolen leeftijden en veiligheidsrichtlijnen te volgen. Het is essentieel om te wachten tot uw baby oud genoeg is voordat u water begint te introduceren. De aanbevolen leeftijd om water te geven is vanaf zes maanden.

Wanneer uw baby oud genoeg is om water te drinken, zorg er dan voor dat u de juiste hoeveelheid geeft. Overmatig water drinken kan gevaarlijk zijn voor uw baby. Het is het beste om kleine hoeveelheden te geven en uw baby te observeren om ervoor te zorgen dat hij niet te veel drinkt.

Het hydrateren van uw baby is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn. Water is een geweldige manier om uw baby te hydrateren, maar er zijn ook andere veilige alternatieven beschikbaar. Het is belangrijk om te onthouden dat u uw baby nooit koolzuurhoudende dranken of vruchtensappen mag geven voordat hij zes maanden oud is.

Bedankt voor het lezen van onze gids over wanneer een baby water mag krijgen. We hopen dat deze informatie u geholpen heeft om een beter begrip te krijgen van hoe u uw baby op de juiste manier kunt hydrateren. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en de aanbevolen leeftijden en veiligheidsrichtlijnen te volgen.

FAQ

Wanneer mag een baby water?

Het wordt aanbevolen om pas water aan een baby te geven nadat hij of zij zes maanden oud is. Tot die tijd kan een baby voldoende vocht binnenkrijgen uit moedermelk of flesvoeding.

Wat is de juiste leeftijd voor water geven aan een baby?

De juiste leeftijd om water te introduceren aan een baby is vanaf zes maanden. Op deze leeftijd kan de baby kleine hoeveelheden water drinken om gehydrateerd te blijven, naast moedermelk of flesvoeding.

Hoeveel water mag ik mijn baby geven?

Het is belangrijk om de hoeveelheid water die je aan je baby geeft te beperken. Begin met kleine hoeveelheden, zoals een paar slokjes, en bouw het langzaam op. Overmatige inname van water kan het risico op watervergiftiging verhogen.

Zijn er tips om mijn baby water te laten drinken?

Ja, er zijn enkele tips om je baby te helpen water te drinken. Je kunt proberen een kleine hoeveelheid water in een beker met een zacht rietje of tuitje te doen, of je kunt het water in een geurige of smakelijke beker doen om de interesse van je baby te wekken.

Wat zijn alternatieven voor water voor baby’s?

Als je baby geen interesse heeft in water, kun je andere dranken proberen zoals verdund vruchtensap of kokoswater. Het is echter belangrijk om deze dranken met mate te geven en te overleggen met een arts of kinderarts.

deel dit artikel op je socials
juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031