Wat is Dunea water?

Wat is Dunea water?

Inhoudsopgave

Dunea Water is een waterbedrijf dat verantwoordelijk is voor de drinkwatervoorziening in de regio Den Haag. Het bedrijf zorgt voor de winning, zuivering en distributie van drinkwater aan ruim 1,3 miljoen mensen in de provincie Zuid-Holland. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Dunea Water precies is en hoe het bijdraagt aan de watervoorziening in de regio.

Geschiedenis van Dunea Water

Dunea Water, voorheen bekend als Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1874. Het bedrijf werd opgericht om de groeiende bevolking van Den Haag van schoon drinkwater te voorzien. Destijds werd het water gewonnen uit de duinen, vandaar de naam Dunea Water.

Sinds de oprichting heeft Dunea Water zich ontwikkeld tot een modern waterbedrijf dat gebruikmaakt van geavanceerde technologieën om drinkwater van hoge kwaliteit te produceren. Het bedrijf heeft ook een sterke focus op duurzaamheid en milieubescherming.

Drinkwaterproductie

Een van de belangrijkste taken van Dunea Water is het winnen en zuiveren van drinkwater. Het bedrijf maakt gebruik van verschillende bronnen, waaronder duinwater en rivierwater, om aan de vraag naar drinkwater te voldoen.

De duinen spelen een cruciale rol in de drinkwaterproductie van Dunea Water. Het zand in de duinen fungeert als een natuurlijk filter, waardoor het water gezuiverd wordt terwijl het door de duinen sijpelt. Dit proces staat bekend als infiltratie. Na infiltratie wordt het water opgepompt en verder gezuiverd in de waterzuiveringsinstallaties van Dunea Water.

Naast duinwater maakt Dunea Water ook gebruik van rivierwater uit de Maas. Dit water wordt eerst uitgebreid behandeld voordat het geschikt is voor consumptie. Het wordt onder andere gezuiverd door middel van filtratie en desinfectie.

Waterkwaliteit en veiligheid

Dunea Water hecht veel belang aan de kwaliteit en veiligheid van het drinkwater dat zij levert. Het bedrijf hanteert strenge normen en voert regelmatig controles uit om ervoor te zorgen dat het water voldoet aan de wettelijke eisen en de richtlijnen van de World Health Organization (WHO).

Om de waterkwaliteit te waarborgen, voert Dunea Water uitgebreide analyses uit op verschillende parameters, zoals bacteriën, chemische stoffen en metalen. Het bedrijf investeert ook in onderzoek en innovatie om de waterzuiveringstechnieken voortdurend te verbeteren.

Samenwerking met natuur en omgeving

Dunea Water streeft naar een duurzame en evenwichtige relatie met de natuur en de omgeving. Het bedrijf beheert grote delen van de duinen in de regio en zet zich in voor natuurbehoud en biodiversiteit.

Een voorbeeld van de samenwerking tussen Dunea Water en de natuur is het project ‘Meer voor Morgen’. Dit project heeft als doel om de duinen te versterken en te vergroten, zodat ze beter bestand zijn tegen klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Het project omvat onder andere het aanleggen van nieuwe duinvalleien en het herstellen van duinwaterplassen.

Waterbesparing en bewustwording

Dunea Water moedigt ook waterbesparing en bewustwording aan bij haar klanten. Het bedrijf biedt verschillende tips en adviezen om efficiënt met water om te gaan, zoals het installeren van waterbesparende apparaten en het vermijden van verspilling.

Daarnaast organiseert Dunea Water educatieve programma’s en evenementen om mensen bewust te maken van het belang van water en duurzaam watergebruik. Het bedrijf werkt ook samen met scholen en andere organisaties om watereducatie te bevorderen.

Wat is Dunea water?Duinwater

Dunea Water speelt een essentiële rol in de drinkwatervoorziening van de regio Den Haag. Het bedrijf zorgt voor de winning, zuivering en distributie van drinkwater aan meer dan 1,3 miljoen mensen. Dunea Water hecht veel belang aan waterkwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het werkt samen met de natuur en de omgeving om de duinen te behouden en te versterken. Daarnaast stimuleert het bedrijf waterbesparing en bewustwording bij haar klanten. Door deze inspanningen zorgt Dunea Water ervoor dat de regio Den Haag altijd kan rekenen op schoon en veilig drinkwater.

deel dit artikel op je socials
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031