Wat is een water ontharder?

Wat is een water ontharder?

Inhoudsopgave

Wat is een water ontharder?

Water ontharders zijn apparaten die worden gebruikt om hard water te behandelen. Hard water is water dat veel mineralen bevat, zoals calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen zich ophopen in leidingen en apparaten, waardoor ze minder efficiënt werken en uiteindelijk kunnen falen. Water ontharders verwijderen deze mineralen uit het water, waardoor het zachter wordt en minder schadelijk voor leidingen en apparaten.

Hoe werkt een water ontharder?

Een water ontharder werkt door middel van een proces dat ionenwisseling wordt genoemd. Het apparaat bevat harskorrels die een negatieve lading hebben. Wanneer hard water door de harskorrels stroomt, worden de positief geladen calcium- en magnesiumionen aangetrokken tot de negatieve lading van de harskorrels. De ionen worden vervolgens vastgehouden door de harskorrels, terwijl het zachte water doorstroomt naar de leidingen en apparaten.

Waarom is het belangrijk om hard water te behandelen?

Hard water kan leiden tot verschillende problemen, waaronder:

 • Verstopte leidingen en apparaten
 • Verminderde efficiëntie van apparaten
 • Verhoogde energierekeningen
 • Verkleuring van kleding en stoffen
 • Droge huid en haar

Door hard water te behandelen met een water ontharder, kunnen deze problemen worden voorkomen en kan de levensduur van leidingen en apparaten worden verlengd.

Welke soorten water ontharders zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen water ontharders: zout en zoutvrij.

Zout water ontharders

Zout water ontharders zijn de meest voorkomende soort. Ze werken door middel van ionenwisseling, zoals hierboven beschreven. Het enige verschil is dat zout water ontharders zout gebruiken om de harskorrels te regenereren. Het zout wordt in de ontharder geplaatst en wanneer de harskorrels verzadigd zijn met calcium- en magnesiumionen, wordt het zout gebruikt om de ionen van de harskorrels te spoelen en weg te spoelen.

Zoutvrije water ontharders

Zoutvrije water ontharders werken op een andere manier dan zout water ontharders. In plaats van ionenwisseling gebruiken ze een proces dat bekend staat als kristallisatie. Het water wordt door een medium geleid dat de mineralen in het water omzet in kristallen. Deze kristallen worden vervolgens weggespoeld door het water. Zoutvrije water ontharders zijn over het algemeen minder effectief dan zout water ontharders, maar ze zijn wel milieuvriendelijker en vereisen minder onderhoud.

Wat zijn de voordelen van een water ontharder?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een water ontharder, waaronder:

 • Verlengde levensduur van leidingen en apparaten
 • Verbeterde efficiëntie van apparaten
 • Lagere energierekeningen
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen
 • Zachter haar en een gezondere huid

Door hard water te behandelen met een water ontharder, kunnen huiseigenaren geld besparen op reparaties en vervangingen van leidingen en apparaten. Bovendien kan het gebruik van een water ontharder de algehele kwaliteit van het water verbeteren, waardoor het beter smaakt en gezonder is om te drinken.

Wat zijn de nadelen van een water ontharder?

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan het gebruik van een water ontharder, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden, waaronder:

 • Kosten: Water ontharders kunnen duur zijn om te kopen en te installeren.
 • Onderhoud: Water ontharders vereisen regelmatig onderhoud om goed te blijven werken.
 • Zoutverbruik: Zout water ontharders gebruiken zout om de harskorrels te regenereren, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Milieueffecten: Zout water ontharders kunnen een negatief effect hebben op het milieu door het lozen van zout water in de riolering.

Wat is een water ontharder?Conclusie

Water ontharders zijn apparaten die worden gebruikt om hard water te behandelen. Ze werken door middel van ionenwisseling of kristallisatie om de mineralen uit het water te verwijderen. Hoewel er enkele nadelen verbonden zijn aan het gebruik van een water ontharder, zijn er ook veel voordelen, waaronder een verlengde levensduur van leidingen en apparaten, verbeterde efficiëntie van apparaten en een betere algehele kwaliteit van het water. Als u overweegt om een water ontharder te kopen, is het belangrijk om de verschillende soorten te overwegen en de kosten en onderhoudsvereisten te evalueren voordat u een beslissing neemt.

deel dit artikel op je socials
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930