Wat is gedemineraliseerd water: kenmerken, toepassingen en voordelen

wat is gedemineraliseerd water

Inhoudsopgave

Gedemineraliseerd water is water dat vrij is van mineralen en andere onzuiverheden. Dit proces van demineralisatie wordt bereikt door het water te zuiveren met speciale filters of omgekeerde osmose. Het resulteert in water dat uitsluitend bestaat uit H2O-moleculen.

Vanwege de afwezigheid van mineralen en onzuiverheden is gedemineraliseerd water zeer zuiver en geschikt voor verschillende toepassingen in verschillende industrieën. In deze sectie kijken we naar de kenmerken, toepassingen en voordelen van gedemineraliseerd water.

Belangrijkste Punten:

 • Gedemineraliseerd water is vrij van mineralen en onzuiverheden.
 • Het wordt geproduceerd door speciale filters of omgekeerde osmose.
 • Gedemineraliseerd water wordt veel gebruikt in verschillende industrieën.
 • Het biedt voordelen zoals het verminderen van kalkaanslag en het verbeteren van de levensduur van apparatuur.
 • Gedemineraliseerd water is essentieel voor processen in de chemische, farmaceutische en elektriciteitssector.

Kenmerken van gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water is water dat volledig is ontdaan van mineralen en andere onzuiverheden. Dit betekent dat het water een zeer laag gehalte aan opgeloste stoffen heeft, wat het geschikt maakt voor verschillende toepassingen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van gedemineraliseerd water:

Kenmerk Beschrijving
Geen mineralen Gedemineraliseerd water bevat geen mineralen, waardoor het zeer puur is. Dit maakt het water geschikt voor toepassingen waarbij mineralen schade kunnen veroorzaken, zoals in laboratoria.
Laag geleidingsvermogen Gedemineraliseerd water heeft een laag geleidingsvermogen, wat betekent dat het geen elektrische stroom kan geleiden. Dit maakt het water ideaal voor toepassingen waarbij elektrische geleiding ongewenst is, zoals in batterijen.
Geen organische stoffen Gedemineraliseerd water bevat geen organische stoffen, wat het water geschikt maakt voor toepassingen waarbij organische stoffen schade kunnen veroorzaken, zoals in de farmaceutische industrie.

Deze eigenschappen maken gedemineraliseerd water zeer geschikt voor toepassingen in verschillende industrieën, waaronder laboratoria, batterijproductie, farmaceutische productie en meer.

Toepassingen van gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water is vanwege zijn onzuiverheidsvrije karakter bruikbaar in verschillende industrieën. Hieronder zijn drie belangrijke toepassingen van gedemineraliseerd water beschreven:

Gedemineraliseerd water voor batterijen

Gedemineraliseerd water wordt vaak gebruikt in de productie van batterijen. Dit komt omdat de mineralen en onzuiverheden in leidingwater de prestaties van de batterij kunnen verminderen. Omdat gedemineraliseerd water geen mineralen bevat, optimaliseert het de prestaties van de batterij.

Gedemineraliseerd water voor laboratoriumgebruik

In laboratoriumomgevingen is het essentieel om de zuiverheid van de geanalyseerde stoffen te waarborgen. Gedemineraliseerd water wordt daarom vaak gebruikt in laboratoria om te voorkomen dat de mineralen in het water de experimenten negatief beïnvloeden. Het is ook gebruikelijk om gedemineraliseerd water te gebruiken voor het maken van oplossingen die zeer nauwkeurige metingen vereisen.

Gedemineraliseerd water voor stoomgeneratoren

Gedemineraliseerd water is van cruciaal belang voor het onderhoud van stoomgeneratoren. Leidingwater bevat mineralen die schade kunnen veroorzaken aan de binnenkant van de stoomgenerator. Het gebruik van gedemineraliseerd water in plaats van leidingwater verlengt de levensduur van de generator en vermindert de frequentie van vervanging van de generatoronderdelen.

Voordelen van gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water biedt verschillende voordelen ten opzichte van gewoon kraanwater. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van het gebruik van gedemineraliseerd water:

 • Vermindering van kalkaanslag: Gedemineraliseerd water bevat geen mineralen zoals calcium en magnesium, die zich kunnen ophopen en kalkaanslag veroorzaken. Dit kan leiden tot betere prestaties en een langere levensduur van apparatuur zoals boilers, koeltorens en leidingen.
 • Betere werking van apparatuur: Door de afwezigheid van mineralen en onzuiverheden in gedemineraliseerd water, kan de werking van apparatuur verbeteren. Dit kan vooral belangrijk zijn voor gevoelige apparatuur in sectoren zoals de farmaceutische industrie en de halfgeleiderindustrie.
 • Betere resultaten in laboratoriumtests: Gedemineraliseerd water wordt vaak gebruikt in laboratoria vanwege de hoge zuiverheid. Door de afwezigheid van mineralen en onzuiverheden kan het water worden gebruikt voor nauwkeurige metingen en betrouwbare testresultaten.

Naast deze voordelen zijn er nog vele andere voordelen van gedemineraliseerd water, afhankelijk van de specifieke toepassing. Het is belangrijk om de eigenschappen van gedemineraliseerd water te begrijpen en de juiste waterkeuze te maken voor de betreffende toepassing.

voordelen van gedemineraliseerd water

Productieproces van gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water wordt geproduceerd door het verwijderen van mineralen en onzuiverheden uit water. Dit proces wordt ook wel demineralisatie genoemd. Er zijn verschillende zuiveringsmethoden die worden gebruikt om het water te zuiveren en geschikt te maken voor specifieke toepassingen.

Omgekeerde osmose

Een van de meest voorkomende zuiveringsmethoden voor gedemineraliseerd water is omgekeerde osmose. Dit proces maakt gebruik van een membraan dat water onder hoge druk doorlaat en de mineralen en onzuiverheden tegenhoudt. Hierdoor wordt het water gezuiverd en geschikt gemaakt voor verschillende toepassingen, zoals laboratoriumgebruik en de productie van elektronica.

Productieproces van gedemineraliseerd water

Ionenuitwisseling

Een andere methode voor het produceren van gedemineraliseerd water is ionenuitwisseling. Dit proces maakt gebruik van harskorrels die de mineralen uit het water opnemen en deze vervangen door waterstof- en hydroxide-ionen. Hierdoor wordt het water gezuiverd van mineralen en onzuiverheden en geschikt gemaakt voor toepassingen in onder andere batterijproductie en de farmaceutische industrie.

Destillatie

Een derde methode voor het produceren van gedemineraliseerd water is destillatie. Dit proces omvat het verdampen van water en het vervolgens opvangen van de damp om het weer te condenseren tot zuiver water. Dit is een effectieve methode voor het zuiveren van water, maar het kan duur zijn vanwege de energie die nodig is om het water te verwarmen en te verdampen.

Gedemineraliseerd water kopen

Als je gedemineraliseerd water nodig hebt, zijn er verschillende opties om dit water te kopen. Dit water is verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers en online winkels. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen bij het kopen van gedemineraliseerd water:

 • Zorg ervoor dat je het juiste type gedemineraliseerd water koopt voor jouw specifieke toepassing. Er zijn verschillende niveaus van zuivering en behandeling die van toepassing kunnen zijn op verschillende industrieën.
 • Vergelijk prijzen en kwaliteit tussen verschillende leveranciers. De prijzen voor gedemineraliseerd water kunnen verschillen afhankelijk van het niveau van zuivering en de bron van het water. Controleer daarnaast of de leverancier voldoet aan de nodige certificeringen en standaarden.
 • Let op de verpakking en houdbaarheid van het water. Gedemineraliseerd water moet worden bewaard in een schone, afgesloten container om besmetting te voorkomen. Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg ervoor dat het water niet is verontreinigd voordat je het gebruikt.

Als je regelmatig gedemineraliseerd water nodig hebt, kan het de moeite waard zijn om contact op te nemen met een leverancier voor een langdurige samenwerking. Op deze manier kan je vaak profiteren van gunstigere prijzen en snellere leveringen.

gedemineraliseerd water kopen

Gedemineraliseerd water voor specifieke industrieën

Gedemineraliseerd water is van groot belang voor specifieke industrieën. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt in de chemische sector, waar het water wordt ingezet bij het produceren van chemicaliën en farmaceutische producten.

Door het gebruik van gedemineraliseerd water in deze industrieën kunnen onzuiverheden en mineralen de processen niet verstoren, wat de kwaliteit van de producten verhoogt. Bovendien verlengt dit de levensduur van de apparatuur, wat weer bijdraagt aan de vermindering van de onderhoudskosten.

Ook in de elektriciteitssector wordt gedemineraliseerd water gebruikt, bijvoorbeeld in stoomgeneratoren. Het water wordt hier ingezet om te voorkomen dat er kalkaanslag op de verwarmingselementen ontstaat. Door het gebruik van gedemineraliseerd water kunnen deze elementen een optimale werking behouden en wordt er voorkomen dat er schade aan de apparatuur optreedt.

Kortom, gedemineraliseerd water is voor verschillende industrieën een onmisbaar ingredient om processen soepel te laten verlopen en de kwaliteit van producten te waarborgen.

FAQ

Wat is gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water is water waaruit mineralen en onzuiverheden zijn verwijderd. Dit proces zorgt voor zuiver water dat geschikt is voor specifieke toepassingen in verschillende industrieën.

Wat zijn de kenmerken van gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water kenmerkt zich door de afwezigheid van mineralen en onzuiverheden. Hierdoor is het water zeer zuiver en vrij van verontreinigingen.

Wat zijn de toepassingen van gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water wordt gebruikt in diverse industrieën, zoals batterijproductie, laboratoriumgebruik en stoomgeneratoren. Het is essentieel voor bepaalde processen en apparatuur in deze sectoren.

Wat zijn de voordelen van gedemineraliseerd water?

Het gebruik van gedemineraliseerd water heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van kalkaanslag en het verbeteren van de levensduur van apparatuur. Daarnaast zorgt het zuivere water voor optimale prestaties in specifieke toepassingen.

Hoe wordt gedemineraliseerd water geproduceerd?

Gedemineraliseerd water wordt geproduceerd door middel van verschillende zuiveringsmethoden. Hierbij worden mineralen en onzuiverheden uit het water verwijderd om een zuivere waterkwaliteit te verkrijgen.

Waar kan ik gedemineraliseerd water kopen?

Gedemineraliseerd water is verkrijgbaar bij diverse leveranciers. Voor de aanschaf van gedemineraliseerd water kun je contact opnemen met gespecialiseerde bedrijven die dit water aanbieden.

Waarom is gedemineraliseerd water belangrijk voor specifieke industrieën?

Gedemineraliseerd water speelt een belangrijke rol in specifieke industrieën zoals de chemische sector, de farmaceutische industrie en de elektriciteitssector. Het is essentieel voor de werking van bepaalde processen en apparatuur in deze industrieën.

deel dit artikel op je socials
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930