Wat is gedestilleerd water?

Wat is gedestilleerd water?

Inhoudsopgave

Wat is gedestilleerd water?

Gedestilleerd water is water dat door middel van destillatie is gezuiverd. Dit betekent dat alle onzuiverheden, mineralen en zouten uit het water zijn verwijderd. Het resultaat is puur water dat vrij is van verontreinigingen en geschikt is voor verschillende toepassingen.

Hoe wordt het water geproduceerd?

Gedestilleerd water wordt geproduceerd door middel van destillatie. Dit is een proces waarbij water wordt verhit tot het kookpunt, waarna de waterdamp wordt opgevangen en gecondenseerd tot zuiver water. Tijdens dit proces worden alle onzuiverheden, mineralen en zouten uit het water verwijderd, waardoor alleen zuiver water overblijft.

Er zijn verschillende methoden om dit te produceren, waaronder:

 • Stoomdestillatie: hierbij wordt water verhit tot het kookpunt, waarna de waterdamp wordt opgevangen en gecondenseerd tot zuiver water.
 • Vacuümdestillatie: hierbij wordt water onder vacuüm verhit, waardoor het kookpunt lager wordt en het water sneller verdampt.
 • Omgekeerde osmose: hierbij wordt water onder hoge druk door een membraan gefilterd, waardoor alle onzuiverheden en mineralen worden verwijderd.

Waar wordt gedestilleerd water voor gebruikt?

Gedestilleerd water wordt voor verschillende toepassingen gebruikt, waaronder:

 • Medische toepassingen: gedestilleerd water wordt gebruikt voor het reinigen van wonden, het maken van medicijnen en het spoelen van medische apparatuur.
 • Laboratoriumtoepassingen: dit wordt gebruikt voor het maken van oplossingen en het reinigen van laboratoriumapparatuur.
 • Industriële toepassingen: dit wordt gebruikt in de productie van voedsel, dranken, cosmetica en farmaceutische producten.
 • Huishoudelijke toepassingen: gedestilleerd water wordt gebruikt voor het strijken van kleding, het maken van ijsblokjes en het vullen van stoomstrijkijzers.

Wat zijn de voordelen?

Dit water heeft verschillende voordelen ten opzichte van gewoon kraanwater, waaronder:

 • Geen verontreinigingen: het water is vrij van verontreinigingen, waardoor het veiliger is om te drinken en te gebruiken voor medische en laboratoriumtoepassingen.
 • Geen mineralen en zouten: het water bevat geen mineralen en zouten, waardoor het minder snel kalkaanslag veroorzaakt en beter geschikt is voor huishoudelijke toepassingen.
 • Langere levensduur van apparatuur: het veroorzaakt minder kalkaanslag en corrosie, waardoor apparatuur langer meegaat.

Zijn er ook nadelen aan dit water?

Hoewel gedestilleerd water verschillende voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden, waaronder:

 • Geen mineralen en zouten: het water bevat geen mineralen en zouten, waardoor het minder gezond is om te drinken dan gewoon kraanwater.
 • Aciditeit: het water heeft een lage pH-waarde, waardoor het zuurder is dan gewoon kraanwater. Dit kan leiden tot corrosie van metalen oppervlakken en leidingen.
 • Kosten: het water is duurder om te produceren dan gewoon kraanwater, waardoor het duurder is om te kopen.

Wat is gedestilleerd water?Conclusie

Gedestilleerd water is water dat door middel van destillatie is gezuiverd. Het is vrij van verontreinigingen, mineralen en zouten en wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder medische, laboratorium-, industriële en huishoudelijke toepassingen. Hoewel het water verschillende voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden, waaronder de afwezigheid van mineralen en zouten, de aciditeit en de hogere kosten. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van gedestilleerd water af te wegen voordat u besluit het te gebruiken.

deel dit artikel op je socials
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031