Wat is hardheid water?

water hardheid

Inhoudsopgave

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid verwijst naar de concentratie van mineralen, met name calcium en magnesium, in water. Het wordt gemeten in milligrammen per liter (mg/L) of in graden Duitse hardheid (dH). Hoe hoger de concentratie van deze mineralen, hoe harder het water.

Waarom is waterhardheid belangrijk?

De hardheid van water kan invloed hebben op verschillende aspecten van ons dagelijks leven, waaronder:

 • Waterkwaliteit: Hard water kan een onaangename smaak en geur hebben, waardoor het minder aantrekkelijk is om te drinken.
 • Huishoudelijke apparaten: Hard water kan kalkaanslag veroorzaken in huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, koffiezetapparaten en wasmachines. Dit kan de levensduur van deze apparaten verkorten en de efficiëntie ervan verminderen.
 • Waterleidingen: Kalkaanslag kan zich ook ophopen in waterleidingen, waardoor de waterstroom beperkt wordt en de druk vermindert.
 • Zeep en schoonmaakmiddelen: Hard water kan de effectiviteit van zeep en schoonmaakmiddelen verminderen, waardoor er meer product nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken.

Hoe wordt waterhardheid gemeten?

Waterhardheid wordt gemeten aan de hand van de concentratie van calcium- en magnesiumionen in water. Dit kan worden bepaald door middel van een waterhardheidstest. Er zijn verschillende methoden om de hardheid van water te meten, waaronder:

 • Titratie: Deze methode maakt gebruik van een chemische indicator die van kleur verandert wanneer alle calcium- en magnesiumionen in het water zijn gebonden.
 • Elektrochemische meting: Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektroden om de elektrische geleidbaarheid van water te meten, die rechtstreeks verband houdt met de concentratie van mineralen.
 • Complexometrische titratie: Deze methode maakt gebruik van een complexvormer die reageert met de calcium- en magnesiumionen in het water, waardoor ze worden omgezet in een stabiel complex dat kan worden getitreerd.

Waterhardheid in Nederland

In Nederland varieert de waterhardheid afhankelijk van de regio. Volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ongeveer 60% van de Nederlandse huishoudens te maken met hard water, met een gemiddelde hardheid van 8,5 dH. De hoogste concentraties worden meestal gevonden in het oosten en zuiden van het land.

Effecten van hard water

Hard water kan verschillende effecten hebben, zowel op huishoudelijk niveau als op industriële schaal. Enkele van de belangrijkste effecten zijn:

 • Kalkaanslag: De opbouw van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en waterleidingen kan leiden tot verstoppingen en verminderde efficiëntie.
 • Verhoogd energieverbruik: Kalkaanslag op verwarmingselementen in apparaten zoals waterkokers en boilers kan de warmteoverdracht verminderen, waardoor het energieverbruik toeneemt.
 • Verstoring van chemische processen: In industriële processen kan hard water de efficiëntie van chemische reacties verminderen en de vorming van ongewenste bijproducten veroorzaken.
 • Huid- en haarproblemen: Hard water kan de natuurlijke oliën op de huid en het haar verwijderen, waardoor ze droog en geïrriteerd kunnen raken.

Waterontharding

Om de nadelen van hard water te verminderen, kan waterontharding worden toegepast. Dit proces verwijdert de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water, waardoor het zachter wordt. Er zijn verschillende methoden voor waterontharding, waaronder:

 • Ionenuitwisseling: Hierbij worden calcium- en magnesiumionen uit het water verwijderd en vervangen door natriumionen.
 • Omgekeerde osmose: Dit proces maakt gebruik van een membraan om de mineralen uit het water te filteren.
 • Verzachtingszouten: Door het toevoegen van verzachtingszouten zoals natriumcarbonaat of kaliumchloride kan de hardheid van het water verminderd worden.

Conclusie

Waterhardheid is een belangrijk aspect van de waterkwaliteit dat invloed kan hebben op verschillende aspecten van ons dagelijks leven. Het kan leiden tot kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en waterleidingen, verminderde efficiëntie van zeep en schoonmaakmiddelen, en zelfs huid- en haarproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende methoden beschikbaar om water te ontharden en de nadelen van hard water te verminderen. Door het begrijpen van de oorzaken en gevolgen van waterhardheid kunnen we de juiste maatregelen nemen om de kwaliteit van ons water te verbeteren.

deel dit artikel op je socials
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031