Wat kost 1 kuub water

wat kost 1 kuub water

Inhoudsopgave

Heb je je ooit afgevraagd wat de kosten zijn van 1 kuub water in Nederland? Het is belangrijk om een idee te hebben van de prijs, tarieven en hoe je jouw waterverbruik kunt beheren om kosten te besparen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de kosten van water per kuub in Nederland.

In Nederland zijn de kosten voor 1 kuub water afhankelijk van de regio waar je woont en de leverancier van het water. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 1,50 euro en 2,50 euro per kuub. Daarnaast zijn er ook variabele kosten, zoals belastingen en heffingen.

Het is belangrijk om bewust om te gaan met waterverbruik om kosten te besparen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor kortere douchetijden of het plaatsen van waterbesparende apparatuur. Met kleine aanpassingen kun je al een verschil maken en de kosten van water per maand verlagen.

Belangrijkste Punten:

 • De kosten voor 1 kuub water in Nederland liggen tussen de 1,50 euro en 2,50 euro per kuub.
 • Varianten in kosten zijn afhankelijk van de regio en leverancier van het water.
 • Naast de vaste kosten zijn er ook variabele kosten, zoals belastingen en heffingen.
 • Met kleine aanpassingen in waterverbruik kun je kosten besparen.
 • Waterbesparende apparatuur kan helpen om de kosten van water per maand te verlagen.

Tarief 1 kuub water in Nederland

Ben je benieuwd naar het tarief voor 1 kuub water in Nederland? Het drinkwatertarief wordt vastgesteld door jouw drinkwaterbedrijf en kan per regio verschillen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen tarieven voor huishoudens en zakelijke gebruikers.

Op dit moment bedraagt het tarief voor 1 kuub drinkwater in Nederland gemiddeld €1,60 (inclusief btw). Dit tarief kan jaarlijks worden aangepast. Daarom is het raadzaam om regelmatig te controleren of jouw waterverbruik nog past bij het tarief dat je betaalt.

Soort verbruiker Tarief 2021 per m3 (inclusief btw)
Huishoudens €1,60
Zakelijk verbruik Varieert per drinkwaterbedrijf en verbruik.

Het drinkwatertarief is opgebouwd uit verschillende componenten, waaronder de prijs per kuub water en vaste kosten, zoals de kosten voor meterhuur en belastingen. De tarieven voor zakelijke gebruikers zijn doorgaans hoger vanwege hogere waterverbruik en bijkomende kosten.

Weet je niet zeker welke tarieven gelden voor jouw drinkwaterbedrijf? Neem dan contact op met het drinkwaterbedrijf of raadpleeg de website voor meer informatie.

Waterprijs per kubieke meter

De waterprijs per kubieke meter kan ook afhankelijk zijn van het soort waterverbruik. Zo kan de prijs hoger zijn voor niet-drinkbaar water, zoals water voor tuinberegening of industrieel water. Ook kan het tarief voor grootverbruikers afwijken van het tarief voor huishoudens.

Vraag je je af welk tarief jij betaalt voor jouw waterverbruik? Controleer dan je facturen of neem contact op met jouw drinkwaterbedrijf.

Kosten waterverbruik per maand

Als je je waterrekening ontvangt, vraag je je misschien af hoe de kosten worden berekend en waarom je soms meer betaalt dan andere maanden. Hieronder vind je nuttige informatie over de tarieven en kosten van waterverbruik in Nederland.

Hoe worden tarieven berekend?

Waterbedrijven hanteren verschillende tarieven voor waterverbruik. Tarieven zijn afhankelijk van je woonsituatie, het aantal personen in je huishouden, en je verbruik. Het tarief per kubieke meter kan variëren van €0,50 tot €1,60.

Daarnaast betaal je ook vastrecht. Dit is een vast bedrag dat je betaalt voor de levering en het transport van drinkwater. Het bedrag varieert per waterbedrijf, maar gemiddeld betaal je ongeveer €70 per jaar.

Kosten waterverbruik per maand

De kosten van waterverbruik per maand hangen af van je verbruik en het tarief dat je waterbedrijf hanteert. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van waterverbruik per maand in Nederland, gebaseerd op een verbruik van 100 kubieke meter per jaar:

Gemiddelde kosten waterverbruik per maand
€16,90 – €25,35

Let op: deze kosten zijn slechts een indicatie en kunnen variëren per waterbedrijf en woonsituatie.

Tarieven waterverbruik

De tarieven voor waterverbruik verschillen per waterbedrijf. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven van enkele waterbedrijven in Nederland:

 • Vitens: €1,48 per kubieke meter
 • PWN: €1,18 per kubieke meter
 • Brabant Water: €0,89 per kubieke meter

Bespaartips

Wil je kosten besparen op je waterrekening? Hier zijn enkele tips:

 • Repareer lekkende kranen en toiletten om verspilling te voorkomen.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop en verbruik minder warm water.
 • Vang regenwater op en gebruik het om je tuin te besproeien.
 • Was alleen volle wasmachines en vaatwassers en gebruik de eco-stand.

Door bewust om te gaan met je waterverbruik en enkele simpele maatregelen te nemen, kun je flink besparen op je waterrekening.

kosten waterverbruik per maand

Tips voor het beheren van je waterverbruik

Wil je geld besparen op je waterrekening? Dan is het belangrijk om bewust om te gaan met je waterverbruik. Hieronder vindt je enkele handige tips om je waterverbruik te beheren en te verminderen:

 • Repareer lekkende kranen en leidingen zo snel mogelijk. Een lekkende kraan kan tot wel 100 liter water per dag verspillen!
 • Installeer waterbesparende apparaten, zoals een waterbesparende douchekop of een toilet met een kleine spoelbak. Dit kan je waterverbruik met wel 30% verminderen.
 • Wees zuinig met water tijdens het douchen. Door korter te douchen of een douchetimer te gebruiken, kun je veel water besparen.
 • Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn. Halfvolle machines gebruiken evenveel water als volle machines.
 • Gebruik een gieter in plaats van een slang om je tuin water te geven. Zo bespaar je veel water.

Ben je benieuwd hoeveel water je eigenlijk verbruikt? Je kunt je waterverbruik berekenen door de meterstand aan het begin van de maand te noteren en deze te vergelijken met de meterstand aan het einde van de maand. Zo weet je precies hoeveel water je hebt gebruikt en kun je gericht besparen op je waterverbruik.

Zet deze tips in om je waterverbruik te beperken en bespaar kosten op je maandelijkse waterrekening. In de volgende sectie vindt je nuttige informatie over waterverbruik.

waterverbruik berekenen

Nuttige informatie over waterverbruik

Water is onmisbaar in ons dagelijks leven, maar hoeveel water verbruiken we eigenlijk? En wat zijn de kosten van waterverbruik? In deze sectie vind je nuttige informatie over waterverbruik en hoe je kosten kunt verminderen.

Water besparen

Er zijn verschillende manieren om water te besparen in huis. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt bijvoorbeeld korter douchen of de kraan tijdens het tandenpoetsen dichtdraaien. Maar ook het gebruik van een regenton om planten water te geven kan helpen om water te besparen. Door bewust om te gaan met water, kun je de kosten van waterverbruik verlagen.

Tarieven waterverbruik

De tarieven voor waterverbruik zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waar je woont en het aantal personen in je huishouden. Ook inzicht in je waterverbruik kan helpen om kosten te besparen. Door te weten hoeveel water je verbruikt, kun je gerichter besparen op je waterverbruik. Zo kun je bijvoorbeeld een watermeter laten installeren om je verbruik bij te houden.

Kosten waterverbruik

De kosten van waterverbruik kunnen behoorlijk oplopen. Gemiddeld betaal je in Nederland zo’n €1,30 per kuub water. Dit lijkt misschien niet veel, maar bij een gemiddeld verbruik van 110 kuub per jaar betaal je al snel meer dan €140 per jaar aan water. Andere factoren die van invloed zijn op de kosten van waterverbruik zijn de hoogte van de vaste kosten en de kosten van het drinkwaterbedrijf.

Het is daarom verstandig om je waterverbruik te beheren en bewust om te gaan met water. Zo kun je niet alleen kosten besparen, maar ook een bijdrage leveren aan het behoud van onze kostbare watervoorraad.

FAQ

Wat is de prijs van 1 kuub water in Nederland?

De prijs van 1 kuub water in Nederland varieert per regio en waterbedrijf. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €1,50 en €2,50 per kuub.

Wat is het tarief voor 1 kuub water in Nederland?

Het actuele tarief voor 1 kuub water in Nederland kan verschillen per waterbedrijf. Het is raadzaam om de website van jouw waterbedrijf te raadplegen voor de specifieke tarieven.

Hoe worden de kosten van waterverbruik per maand berekend?

De kosten van waterverbruik per maand worden berekend op basis van het aantal kubieke meters water dat je verbruikt. Dit verbruik wordt vermenigvuldigd met het tarief per kuub dat jouw waterbedrijf hanteert.

Hoe kan ik mijn waterverbruik beheren en kosten besparen?

Je kunt jouw waterverbruik beheren door bewust om te gaan met water. Enkele tips zijn: korter douchen, de kraan niet onnodig laten lopen en waterbesparende apparatuur gebruiken. Zo kun je kosten besparen.

Wat is het belang van bewust waterverbruik en hoe kan ik kosten verminderen?

Bewust waterverbruik is belangrijk voor het milieu en kan ook kosten besparen. Door efficiënt gebruik te maken van water en waterbesparende maatregelen te nemen, kun je jouw waterrekening verlagen en een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

deel dit artikel op je socials
april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930