Wat kost een liter water?

wat kost een liter water

Inhoudsopgave

Water is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. We gebruiken het om te drinken, te koken, schoon te maken en ons te wassen. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een liter water in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op de prijzen van waterkosten in ons land en geven we je handige tips om te besparen op je waterverbruik.

Als je je afvraagt wat de prijs per liter water is, hangt dit af van verschillende factoren. In Nederland worden de tarieven voor drinkwater vastgesteld door waterbedrijven. Dit maakt het lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat een liter water kost. Toch zullen we in de volgende secties de tarieven bespreken die door de meeste waterbedrijven worden gehanteerd.

Belangrijkste Punten:

 • De kosten van een liter drinkwater in Nederland hangen af van verschillende factoren.
 • De tarieven worden vastgesteld door waterbedrijven en kunnen variëren per regio.
 • In de volgende secties bespreken we de tarieven en geven we handige besparingstips.

De tarieven voor drinkwater in Nederland

Drinkwater is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en het is van groot belang dat de tarieven hiervoor betaalbaar zijn voor iedereen. In deze sectie zullen we kijken naar de tarieven die door waterbedrijven in Nederland worden gehanteerd voor drinkwater.

Tarieven drinkwater

De tarieven voor drinkwater verschillen per waterbedrijf en regio, maar over het algemeen worden de prijzen gebaseerd op het verbruik per m³. Het gemiddelde tarief voor drinkwater ligt momenteel tussen de €1,19 en €1,43 per m³.

Waterbedrijf Prijs per m³ (inclusief belastingen)
Vitens €1,19
Dunea €1,24
PWN €1,35
Brabant Water €1,43

De tarieven voor drinkwater zijn de afgelopen jaren gestegen, onder andere door de investeringen die nodig zijn om ons drinkwater schoon en veilig te houden.

Kosten drinkwater

Hoeveel je betaalt voor je drinkwater hangt af van het totale waterverbruik van je huishouden. Het Nibud heeft berekend dat het gemiddelde waterverbruik per persoon zo’n 50 m³ per jaar is, wat neerkomt op ongeveer €60 tot €70 per persoon per jaar.

Naast het tarief voor drinkwater zijn er ook kosten verbonden aan de levering en het onderhoud van het waterleidingnetwerk. Deze kosten worden meegenomen in de jaarlijkse vastrechtkosten die in rekening worden gebracht.

Uit bovenstaande tabel blijkt dat de tarieven per m³ verschillen per waterbedrijf in Nederland. Het is daarom verstandig om te kijken welk bedrijf actief is in jouw regio en welk tarief er wordt gehanteerd om op die manier de kosten zo laag mogelijk te houden.

Prijzen voor waterverbruik in Nederlandse huishoudens

Nu we de tarieven voor drinkwater hebben besproken, is het tijd om te kijken naar de prijzen voor waterverbruik in Nederlandse huishoudens. Het tarief voor waterverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de regio waarin je woont, het aantal personen in het huishouden en de hoeveelheid water die je verbruikt.

Over het algemeen betaalt een huishouden in Nederland tussen de 1 en 2 euro per m3 water. Dit lijkt misschien niet veel, maar de kosten kunnen snel oplopen, afhankelijk van de grootte van je huishouden en je dagelijkse waterverbruik.

Waterverbruik per jaar Gemiddelde kosten per jaar
1 persoon (45 m3) 45 90 euro
2 personen (90 m3) 90 180 euro
3 personen (135 m3) 135 270 euro
4 personen (180 m3) 180 – 360 euro

Zoals je ziet, kunnen de kosten voor waterverbruik aanzienlijk zijn. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je kunt besparen op deze kosten.

Besparen op kosten voor waterverbruik

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten voor waterverbruik. Hier zijn enkele handige tips die je kunt gebruiken:

 • Repareer lekkende kranen en toiletten direct om onnodig waterverlies te voorkomen.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop en spaarzaam bij het gebruik van de kraan.
 • Zorg ervoor dat je de vaatwasser en wasmachine alleen laat draaien wanneer ze vol zijn.
 • Gebruik regenwater voor het besproeien van planten en tuinen.
 • Installeer een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van planten en tuinen.

Met deze besparingstips kun je niet alleen geld besparen op je waterrekening, maar ook bijdragen aan een duurzamer gebruik van water.

Besparen op kosten voor waterverbruik

Besparingstips voor het verminderen van waterkosten

Water is een essentiële behoefte in ons dagelijks leven en het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met ons waterverbruik. Door slimme besparingstips toe te passen, kun je flink besparen op je waterkosten. Hier zijn enkele handige tips om te besparen op je waterverbruik:

 1. Vervang je oude douchekop door een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je tot wel 50% op waterverbruik tijdens het douchen.
 2. Repareer lekkende kranen en toiletten zo snel mogelijk. Een lekkende kraan kan al snel 20 liter water per dag verspillen.
 3. Gebruik een plantenspuit om je planten water te geven in plaats van een gieter. Hiermee bespaar je al snel enkele liters water per dag.
 4. Neem een korte douche in plaats van een bad. Een bad kan tot wel 120 liter water verbruiken, terwijl je met een korte douche van 5 minuten slechts 30 liter verbruikt.
 5. Gebruik een afwasteil in plaats van de kraan tijdens het afwassen. Hiermee bespaar je al snel 7 liter water per vaat.

Met deze simpele besparingstips kun je flink besparen op je waterverbruik en daarmee ook op je waterkosten. Door bewust om te gaan met water, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Besparingstips voor het verminderen van waterkosten

Conclusie

Na het onderzoeken van de kosten van een liter water in Nederland, kunnen we concluderen dat de prijzen variëren per waterbedrijf en regio. De gemiddelde prijs per liter water in Nederland ligt op ongeveer €0,0017.

Hoewel water een betaalbare bron van drinken is, kunnen de kosten voor waterverbruik in huishoudens snel oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op waterkosten. Door bijvoorbeeld korter te douchen, de kraan dicht te draaien tijdens het tanden poetsen en alleen de wasmachine en vaatwasser te gebruiken bij een volle lading, kun je flink besparen op je waterverbruik.

Daarnaast zijn er ook technologische hulpmiddelen beschikbaar, zoals waterbesparende douchekoppen en toiletten, die je waterverbruik nog verder kunnen verminderen. Het bewuster omgaan met water is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Samenvattend kunnen we stellen dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de kosten van waterverbruik en bewust om te gaan met het gebruik van water. Door enkele kleine veranderingen in je dagelijkse routine aan te brengen, kun je geld besparen op je waterrekening en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

FAQ

Wat zijn de kosten van een liter water in Nederland?

De kosten van een liter water in Nederland variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals regio en waterbedrijf. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €0,0015 en €0,003 per liter.

Hoe worden de tarieven voor drinkwater in Nederland vastgesteld?

De tarieven voor drinkwater in Nederland worden vastgesteld door de waterbedrijven in overleg met de overheid. Ze houden rekening met de kosten voor infrastructuur, waterzuivering en onderhoud.

Wat zijn de gemiddelde kosten van waterverbruik in Nederlandse huishoudens?

De gemiddelde kosten van waterverbruik in Nederlandse huishoudens liggen rond de €300 tot €400 per jaar. Dit kan variëren afhankelijk van het waterverbruik en de gehanteerde tarieven in de regio.

Wat zijn enkele besparingstips om waterkosten te verminderen?

Enkele besparingstips om waterkosten te verminderen zijn onder andere het installeren van waterbesparende apparaten, het verminderen van douchetijd, het hergebruiken van regenwater voor tuinirrigatie en het herstellen van lekkende kranen en toiletten.

Wat is de conclusie over de kosten van een liter water in Nederland?

De kosten van een liter water in Nederland kunnen variëren, maar over het algemeen liggen ze tussen de €0,0015 en €0,003 per liter. Door bewust om te gaan met waterverbruik en enkele besparingstips toe te passen, kunnen huishoudens hun waterkosten verlagen.

deel dit artikel op je socials
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930