Wat kost water?

wat kost water

Inhoudsopgave

Als u op zoek bent naar informatie over de kosten van water in Nederland, dan bent u hier aan het juiste adres. In deze sectie ontdekt u alles wat u moet weten over de kosten van water in Nederland. We geven handige tips om uw waterverbruik te beheren en zo uw waterrekening te minimaliseren.

Water is een van de essentiële elementen in ons dagelijks leven, maar het kan ook een grote kostenpost zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn van het water dat u gebruikt. In deze sectie zullen we uitleggen hoe deze kosten zijn opgebouwd en welke factoren van invloed kunnen zijn op uw waterrekening.

Of u nu een eigen huis heeft of in een huurwoning woont, u betaalt waarschijnlijk een bepaalde prijs voor het water dat u gebruikt. Door bewuster om te gaan met uw waterverbruik kunt u echter besparen op deze kosten. In deze sectie bieden we u handige tips om uw waterverbruik te beperken en uw waterrekening te verlagen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Ontdek de kosten van water in Nederland en hoe u uw waterverbruik kunt beheren.
 • Leer meer over de tarieven voor drinkwater en hoe u deze kosten kunt verlagen.
 • Bereken uw waterkosten en bekijk welke factoren van invloed kunnen zijn op uw waterrekening.
 • Bespaar op uw waterkosten door bewuster om te gaan met uw waterverbruik.
 • Ontvang handige tips voor het beheren van uw waterverbruik en verminder uw waterrekening.

Tarieven voor drinkwater in Nederland

Drinkwater in Nederland is van hoge kwaliteit en wordt geleverd tegen redelijke tarieven. Het water dat uit uw kraan stroomt, wordt geleverd door een drinkwaterbedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie en distributie. De tarieven die in rekening worden gebracht, zijn opgebouwd uit verschillende kostencomponenten.

Een deel van de kosten is vast en wordt in rekening gebracht als vastrecht. Dit zijn kosten die de drinkwaterbedrijven maken voor de infrastructuur, het onderhoud en de administratie. Afhankelijk van uw drinkwaterbedrijf betaalt u jaarlijks tussen de €50 en €180 aan vastrecht.

Daarnaast wordt er een variabel tarief in rekening gebracht voor het waterverbruik. Dit tarief wordt bepaald door de hoeveelheid water die u verbruikt. Het tarief voor waterverbruik wordt doorgaans uitgedrukt in prijs per kubieke meter (m³) water.

De kosten van drinkwater kunnen verschillen per regio en per drinkwaterbedrijf. Ook kan het tarief verschillen per jaar en afhankelijk zijn van de kosten die het drinkwaterbedrijf maakt. Hieronder vindt u een tabel met de tarieven voor drinkwater in Nederland in 2021.

Drinkwaterbedrijf Regio Variant Tarief 2021 (€/m³)
Vitens Gelderland, Overijssel, Flevoland, Friesland, Drenthe en een aantal gemeenten in Noord-Holland en Utrecht Variabel tarief 0,94
Waternet Amsterdam en omgeving Variabel tarief 1,15
Brabant Water Noord-Brabant Variabel tarief 1,29
PWN Noord-Holland Variabel tarief 1,39

Bovenstaande tarieven zijn indicatief en kunnen afwijken van de tarieven die u betaalt aan uw drinkwaterbedrijf. Raadpleeg de website van uw drinkwaterbedrijf voor de actuele tarieven.

Om kosten te besparen op uw waterverbruik, kunt u verschillende maatregelen treffen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw douchekop vervangen door een zuiniger model, uw toilet doorspoelen met regenwater of uw wasmachine alleen laten draaien wanneer deze vol is. Door bewust om te gaan met uw waterverbruik, kunt u flink besparen op uw kosten voor drinkwater.

Waterkosten berekenen

Als u wilt weten wat u betaalt voor uw waterverbruik, moet u uw watertarief kennen. Het tarief dat u betaalt, varieert afhankelijk van uw locatie en drinkwaterbedrijf.

Het is dus belangrijk om te weten welk drinkwaterbedrijf u heeft en wat de tarieven zijn. Deze informatie kunt u vinden op uw waterrekening of op de website van uw drinkwaterbedrijf. Hieronder staan enkele stappen die u kunt volgen om uw waterkosten te berekenen:

 1. Bekijk uw laatste waterrekening om te zien hoeveel kubieke meter (m³) water u heeft verbruikt.
 2. Controleer de tarieven voor uw regio op de website van uw drinkwaterbedrijf.
 3. Bereken uw totale kosten door het aantal verbruikte m³ te vermenigvuldigen met het tarief per m³.

Het tarief per m³ varieert afhankelijk van uw regio en drinkwaterbedrijf. Gemiddeld betaalt u in Nederland ongeveer €1,44 per m³ water. Dit is inclusief belastingen en bijdragen, maar exclusief de kosten voor uw drinkwaterbedrijf.

Als u uw waterverbruik wilt verminderen en zo uw waterrekening wilt verlagen, zijn er verschillende tips die u kunt volgen. Door bijvoorbeeld korter te douchen, uw kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen en uw wasmachine en vaatwasser alleen te laten draaien wanneer ze vol zijn, kunt u veel water besparen. Ook het installeren van waterbesparende apparatuur kan helpen om uw waterverbruik te verminderen.

waterkosten berekenen

“Door uw waterverbruik te verminderen, kunt u niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.”

Prijs van water per m³

De prijs van water per kubieke meter verschilt per waterbedrijf, maar gemiddeld betaalt u in Nederland ongeveer €1,46 per m³ (inclusief btw). Deze prijs is opgebouwd uit verschillende kostenposten, waaronder:

 • Watersysteemheffing
 • De kosten voor het zuiveren van het water
 • Transportkosten
 • Kosten voor het onderhoud van het waterleidingnet

De exacte prijs die u betaalt voor water hangt af van uw waterverbruik en de regio waarin u woont. Sommige waterbedrijven hanteren namelijk hogere tarieven dan andere.

Het is mogelijk om te besparen op uw waterrekening door bewuster om te gaan met water. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een waterbesparende douchekop of de kraan tijdens het tandenpoetsen dichtdraaien. Door deze en andere maatregelen te nemen, kunt u het waterverbruik terugdringen en de kosten van uw waterrekening verlagen.

Wilt u meer weten over hoe u kunt besparen op uw waterkosten? Bekijk dan onze andere artikelen en ontdek handige tips en trucs om uw waterverbruik te minimaliseren.

prijs water per m³

Waterrekening en waterfactuur

De waterrekening is een rekening die u ontvangt voor uw waterverbruik. Het is belangrijk om uw waterverbruik in de gaten te houden om onverwachte kosten te voorkomen. In deze sectie leggen we uit wat u kunt verwachten op uw waterfactuur.

Wat staat er op de waterfactuur?

Op de waterfactuur staan verschillende kostenposten. Het is belangrijk om te weten wat deze kostenposten betekenen om uw waterrekening te begrijpen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende kostenposten:

Kostenpost Uitleg
Verbruik Dit is de kost voor het water dat u heeft verbruikt.
Vastrecht Dit is een vast bedrag dat u betaalt voor het hebben van een aansluiting op het waterleidingnetwerk.
Rioolheffing Dit is een bedrag dat u betaalt voor het afvoeren van afvalwater.
Btw Dit is het bedrag dat u betaalt aan belasting over de toegevoegde waarde (21%).

Naast deze kostenposten kan uw waterleverancier nog andere kosten in rekening brengen, zoals administratiekosten of kosten voor het plaatsen van een watermeter.

Tips voor het besparen op uw waterrekening

Er zijn verschillende manieren om te besparen op uw waterrekening. Hieronder vindt u enkele handige tips:

 • Repareer lekkende kranen, toiletten en andere lekkages.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop en een stopknop in de WC.
 • Doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 • Draai de wasmachine en vaatwasser pas aan als ze vol zijn.
 • Gebruik regenwater om uw tuin te besproeien.

Door deze tips op te volgen, kunt u flink besparen op uw waterrekening. Bovendien draagt u hiermee bij aan een duurzame toekomst.

waterrekening

Kosten van waterverbruik

Het beheren van uw waterverbruik kan u veel geld besparen. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op uw waterrekening. Het kennen van deze factoren kan u helpen de kosten te beheersen en uw waterverbruik te verminderen.

Factoren die van invloed zijn op uw waterrekening

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op uw waterrekening, waaronder:

 • De grootte van uw huishouden
 • Hoeveel water u gebruikt
 • De tarieven voor drinkwater in uw regio
 • De kosten van waterzuivering

Het is belangrijk om te weten hoe deze factoren uw waterrekening beïnvloeden, zodat u uw waterverbruik kunt beheren en de kosten kunt minimaliseren.

Hoe u uw waterverbruik kunt beheersen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw waterverbruik te beheersen en uw kosten te verlagen:

 • Repareer lekkende kranen en leidingen
 • Installeer een waterbesparende douchekop en toilet
 • Gebruik een afwasmachine en wasmachine alleen als deze vol zijn
 • Vang regenwater op voor het bewateren van uw tuin

U kunt ook uw waterverbruik bijhouden en uw waterrekening controleren om te zien waar u kosten kunt besparen.

Door bewust om te gaan met uw waterverbruik kunt u niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze planeet.

Tips voor het beheren van uw waterverbruik

Als u uw waterrekening wilt verlagen, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om uw waterverbruik te beheren en te verminderen. Hier volgen enkele handige tips:

1. Repareer lekkende kranen en toiletten

Een lekkende kraan kan al snel leiden tot verspilling van kostbaar water. Door ervoor te zorgen dat al uw kranen en toiletten goed werken en niet lekken, kunt u veel geld besparen op uw waterrekening.

2. Installeer waterbesparende apparatuur

Er zijn verschillende waterbesparende apparaten en technieken beschikbaar waarmee u uw waterverbruik kunt verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop, een toilet met een kleinere spoelbak of een regenwateropvangsysteem.

3. Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen als deze volledig gevuld zijn

Door uw vaatwasser of wasmachine alleen te gebruiken als deze vol is, kunt u water besparen en uw waterrekening verlagen. Het is ook een goed idee om te kiezen voor een energiezuinige variant van deze apparaten.

4. Waterbesparende gewoonten in huis

Er zijn verschillende dagelijkse gewoonten die u kunt aanpassen om uw waterverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld korter douchen, de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen en uw auto wassen met een emmer in plaats van een tuinslang.

5. Hergebruik water

Veel water dat we gebruiken kan opnieuw worden gebruikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld het water dat u gebruikt om groenten te wassen, kunt u gebruiken om uw planten water te geven. Of het water van uw wasmachine kunt u gebruiken om uw toilet door te spoelen.

Met deze handige tips kunt u uw waterverbruik verminderen en geld besparen op uw waterrekening. Door bewust om te gaan met water, draagt u ook bij aan een duurzamere wereld.

Waterprijs per liter

In Nederland betaalt u gemiddeld € 0,0014 per liter water dat uit de kraan komt. Dit lijkt misschien niet veel, maar het kan snel oplopen als u veel water verbruikt.

Door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in uw dagelijkse routine, kunt u uw waterverbruik verminderen en daarmee uw waterkosten verlagen.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Wist u dat u tot wel 50% minder water kunt gebruiken tijdens het douchen als u een waterbesparende douchekop gebruikt? Dit zal niet alleen uw waterrekening verlagen, maar ook uw energierekening aangezien u minder warm water gebruikt. Een win-win situatie dus!

Repareer lekkende kranen

Lekkende kranen kunnen uw waterrekening flink verhogen. Een druppelende kraan kan tot wel 10 liter water per dag verspillen. Door een lekkende kraan te laten repareren, kunt u veel water en geld besparen.

Gebruik de vaatwasser en wasmachine efficiënt

Gebruik uw vaatwasser en wasmachine alleen wanneer deze vol zijn. Door deze apparaten efficiënt te gebruiken, kunt u veel water besparen. Gebruik indien mogelijk ook het eco-programma op uw apparaten om zo nog meer water te besparen.

Door deze tips toe te passen en bewuster om te gaan met water kunt u flink besparen op uw waterkosten en het milieu helpen.

FAQ

Wat kost water?

De kosten van water variëren afhankelijk van uw locatie en waterleverancier. Over het algemeen bestaat de waterrekening uit een vast tarief en een variabel tarief, gebaseerd op uw waterverbruik. Het is het beste om contact op te nemen met uw waterleverancier voor specifieke tarieven.

Wat zijn de tarieven voor drinkwater in Nederland?

De tarieven voor drinkwater in Nederland kunnen per regio verschillen. Ze omvatten meestal een vast tarief en een tarief per kubieke meter water. Uw waterleverancier kan u voorzien van specifieke informatie over de tarieven in uw gebied.

Hoe kan ik mijn waterkosten berekenen?

U kunt uw waterkosten berekenen door uw waterverbruik te vermenigvuldigen met het tarief per kubieke meter water. Het tarief per kubieke meter vindt u op uw waterrekening of u kunt contact opnemen met uw waterleverancier voor deze informatie.

Wat is de prijs van water per kubieke meter?

De prijs van water per kubieke meter varieert afhankelijk van uw locatie en waterleverancier. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €1 en €2 per kubieke meter. Neem contact op met uw waterleverancier voor de specifieke prijzen in uw regio.

Wat staat er op een waterrekening en waterfactuur?

Op een waterrekening en waterfactuur staan de kosten van het geleverde drinkwater. Dit omvat het vastrecht, een tarief per kubieke meter waterverbruik en eventuele bijkomende kosten. U kunt uw waterverbruik en de kosten per post vinden op uw rekening.

Hoe kan ik mijn waterverbruik beheersen?

U kunt uw waterverbruik beheersen door zuinig om te gaan met water. Enkele tips zijn het repareren van lekkende kranen, het verminderen van douchetijd, het gebruiken van een waterbesparende douchekop en het hergebruiken van water waar mogelijk.

Wat is de waterprijs per liter?

De waterprijs per liter varieert afhankelijk van het tarief per kubieke meter water. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs van enkele centen per liter. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de werkelijke kosten afhankelijk zijn van het totale waterverbruik.

deel dit artikel op je socials
april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930