Water in oor, wat kan je doen?

Water in oor, wat kan je doen

Inhoudsopgave

Water in oor, wat kan je doen

Water in het oor is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot ongemak en zelfs infecties. Het kan gebeuren tijdens het zwemmen, douchen of baden. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om water uit je oor te krijgen en hoe je kunt voorkomen dat het in de toekomst gebeurt.

Wat gebeurt er als er water in je oor zit?

Als er water in je oor zit, kan het leiden tot een gevoel van volheid, tijdelijk gehoorverlies en soms zelfs pijn. Dit komt doordat het water de gehoorgang blokkeert en de druk op het trommelvlies verhoogt. Als het water niet snel wordt verwijderd, kan het leiden tot een oorinfectie.

Hoe krijg je water uit je oor?

Er zijn verschillende manieren om water uit je oor te krijgen:

  • Hoofdkantelen: Kantel je hoofd naar de kant waar het water zit en spring op en neer op één been. Het water kan dan uit je oor druppelen.
  • Oorlel trekken: Trek voorzichtig aan je oorlel terwijl je je hoofd schuin houdt. Dit kan helpen om het water uit je oor te laten lopen.
  • Warmte: Leg een warme doek of verwarmingskussen op je oor. De warmte kan helpen om het water te verdampen en uit je oor te laten verdwijnen.
  • Alcohol en azijn: Meng gelijke delen alcohol en azijn en druppel een paar druppels in je oor. De oplossing kan helpen om het water te verdampen en bacteriën te doden die infecties kunnen veroorzaken.
  • Oorsmeer verwijderen: Als het water niet uit je oor komt, kan het zijn dat er te veel oorsmeer in je gehoorgang zit. Gebruik een oorsmeeroplosser om het oorsmeer te verzachten en spoel het uit met warm water.

Hoe kun je water in je oor voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat er water in je oor komt:

  • Draag oordopjes: Draag oordopjes tijdens het zwemmen om te voorkomen dat er water in je oren komt.
  • Gebruik een zwemcap: Gebruik een zwemcap om je oren te bedekken tijdens het zwemmen.
  • Droog je oren: Droog je oren grondig af na het zwemmen, douchen of baden. Gebruik een handdoek of een haardroger op een lage stand.
  • Vermijd onderwateractiviteiten: Vermijd duiken en andere onderwateractiviteiten als je gevoelig bent voor water in je oren.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als het water niet uit je oor komt of als je last hebt van pijn, jeuk of afscheiding uit je oor, moet je een arts raadplegen. Dit kan een teken zijn van een oorinfectie of een ander probleem dat medische aandacht vereist.

Water in oor, wat kan je doenConclusie

Water in het oor kan vervelend zijn, maar er zijn verschillende manieren om het te verwijderen en te voorkomen. Door oordopjes te dragen, je oren goed te drogen en onderwateractiviteiten te vermijden, kun je de kans op water in je oren verminderen. Als je last hebt van water in je oor dat niet weggaat of als je andere symptomen hebt, moet je een arts raadplegen.

deel dit artikel op je socials
april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930